S&P snížila rating Sazky, už podruhé

New York - Agentura Standard & Poor's dnes v krátké době už podruhé snížila rating společnosti Sazka, tentokrát na stupeň B-, zatímco v posledních dvou týdnech hodnotila dlouhodobé závazky Sazky známkou B. Rating navíc zůstává v režimu pozorování s negativním výhledem. To znamená, že agentura může k dalšímu ratingu ještě sáhnout.

Stejně jako hodnocení společnosti se snížil i rating zajištěných dluhopisů Sazky za 215 milionů eur, které jsou splatné v roce 2021.

„Druhé snížení ratingových známek během jediného měsíce odráží náš názor na délku a komplexnost vyjednávání, která Sazka vede se svými bankovními věřiteli,“ uvedl analytik S&P Diego Festa. Čím více se jednání protahují, tím vyšší je podle něj riziko.

„Sazka teď s některými věřiteli jedná o výměně splatných bilaterálních prostředků krátkodobé povahy za zajištěnou úvěrovou linku se střednědobou splatností. Krátkodobé závazky Sazky byly v minulosti nezajištěné a na dluhovém financování se podílely z asi 20 procent,“ dodal Festa.

Sazka visí na bankách

Stejně jako před dvěma týdny S&P krituzuje hlavně to, že Sazka je závislá na bankách, které jí poskytují krátkodobé půjčky. Vztah s bankami a jejich ochota Sazce obnovovat úvěry je proto zcela nezbytná pro zajištění likvidity v Sazce. „Platí to hlavně v souvislosti se splátkou zajištěných dluhopisů za zhruba 400 milionů korun splatných na konci ledna. Tato částka zahrnuje úroky i jistinu,“ uvedla ratingová agentura.

Finanční profil firmy je podle S&P značně zatížený úvěry, což je důsledek financování výstavby O2 Areny v Praze. Ratingy snižuje taky agresivní finanční politika firmy a historicky slabá návratnost hotovosti z kapitálových investic.

Vydáno pod