GM chce od Evropské unie peníze na restrukturalizaci Opelu

Brusel - Americký koncern General Motors (GM) chce po Evropské unii 2,7 miliardy eur (zhruba 70 miliard korun) na restrukturalizaci německé automobilky Opel. GM dnes představila svůj plán ministrům hospodářství v EU. Evropská unie se dohodla, že pomoc automobilce bude muset schválit nejdříve Evropská komise. Kompletní obchodní plán amerického koncernu však unie zatím nezná, protože Američané dnes předložili jen jeho část. Zatím ani není jisté, zda GM uzavře některý z evropských závodů.

Na restrukturalizaci německé automobilky hodlá GM ze svých finančních zdrojů vynaložit údajně 800 milionů eur (téměř 21 miliard korun). Americká firma již německé vládě splatila překlenovací úvěry ve výši 1,5 miliardy eur (zhruba 39 miliard korun).

GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla divizi si ponechat a provést její restrukturalizaci sama. Rozhodnutí GM ponechat si Opel vyvolalo v Německu velké rozhořčení a přimělo německou vládu požadovat vrácení překlenovacího úvěru.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

General Motors si postupně Německo udobřuje – vývojové centrum v Ruesselsheimu neopustí žádný zaměstnanec, Opel má navíc z Detroitu povolení prodávat po celém světě. „Budeme investovat do nových modelů a vývojové centrum v Ruesselsheimu bude hrát klíčovou úlohu v rámci celého koncernu. Přesto se ale firma restrukturalizaci nevyhne,“ konstatoval Nick Reilly, šéf Opelu.

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle dnes před jednáním o restrukturalizaci Opelu v Bruselu prohlásil, že GM si dokáže své problémy ohledně evropské divizie Opel vyřešit sama. Poukázal tak na svůj kritický postoj k možné státní pomoci.

Opel pravděpodobně dostane podporu z EU

Berlín byl připraven poskytnout konsorciu v čele s Magnou záruky za úvěry 4,5 miliardy eur. Po zrušení plánovaného prodeje se však změnil v odpůrce státní podpory a minulý měsíc varoval ostatní členské státy Evropské unie, aby Opelu nepomáhaly. Po dnešním jednání v Bruselu je však patrné, že některé státy EU nakonec Opelu pomohou.

Opel
Zdroj: ČTK/AP/ČTK