Česko letos zaznamenalo přes 3 500 bankrotů

Praha – V letošním roce bylo v České republice vyhlášeno dvakrát více bankrotů než za celý rok 2008. Celkovým výsledkem je tedy přes 3 500. Počet úpadků podnikatelských subjektů vzrostl o 30 procent, osobní bankroty se ztrojnásobily. V listopadu bylo přitom poprvé od března 2008 podáno více návrhů na osobní bankrot než na bankrot podniku.

Průměrný měsíční počet návrhů se letos vyšplhal na 706. Listopad byl tak z tohoto pohledu spíše podprůměrný, vyhlášeno bylo 401 bankrotů. Zhruba čtvrtina připadá na firmy, zbytek tvoří tzv. osobní bankroty. V listopadu se nově v kolonce bankrot ocitli třeba cestovní kancelář Tomi Tour, písecký výrobce oblečení Jitex nebo plzeňské strojírny Ostrov.

„Tato situace je de facto mírnou stagnací z hlediska vývoje bankrotů, ale co je možná důležitější, roste počet podaných návrhů,“ řekl k listopadovým výsledkům člen představenstva Czech Credit Bureau Pavel Finger.

V listopadu vyhlášeno 401 bankrotů (zdroj: ČT24)

Statistiky bankrotů vede největší český organizátor úvěrových registrů Czech Credit Bureau. Jejich prostřednictvím si banky a další společnosti mohou ověřit schopnost svých klientů splácet budoucí závazky.

Vydáno pod