Podnikatel roku tvrdí, že je Česko protkané korupcí

Praha – Vladimír Kovář, podnikatel roku 2008 a majitel firmy Unicorn, v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že korupce je u nás všude. Mluví především o pozadí tendru, který vypsal Český statistický úřad na nové informační systémy pro sčítání lidu v roce 2011. Podle něj je korupce v Čechách tak rozšířená, že už jsme ji začali považovat za normální.

Vladimír Kovář

„Korupce je u nás tak rozšířená, že už jsme ji začali považovat za normální. Už se v tom učíme žít jako za komunismu. Byl jsem s nabídkou o 120 milionů levnější než konkurence. Soutěž ještě neskončila, přesto už podle všeho všichni věděli, kdo vyhrál.“

Od ČSÚ mu dokonce přišlo vyrozumění, že vyhrála společnost Hewlett-Packard, Unicorn skončil až druhý.

O zakázku se ucházel i současný šéf premiérových poradců Vladimír Mlynář, kterého Kovář potkal na slavnostní recepci na Pražském hradě. „A on mi na to řekl: Vždyť je to přece napsané pro Packard, ne?“ popsal Kovář jejich rozmluvu. Mlynář ale říká, že při náhodné schůzce na Hradě jen reagoval na Kovářovy pochybnosti. Svoji zmínku o Packardu komentovat nechce.

Zakázka by měla vyjít zhruba na půl miliardy korun. ČSÚ ale zatím konkrétní informace o tendru neposkytuje, stejně jako nezveřejňuje vítěze. Termín, v němž mohou účastníci podat vůči výsledku námitky, totiž ještě běží. Podle místopředsedy úřadu Stanislava Drápala vedle ceny rozhodovaly i záruky, že dodavatel splní úkol včas, kvalitně a při dodržení maximální ochrany zpracovávaných dat.

V zájmu zachování dobré pověsti Jan Fischer vyzval ČSÚ, aby se zveřejněnými námitkami vážně zabýval a rozhodl o dalším postupu včetně zvážení možnosti soutěž zrušit.

Kovář se nicméně proti verdiktu úřadu odvolávat nechce. Podle něj je to zbytečné. Zatím nelze nijak ověřit, zda byl skutečně levnější a o kolik. Majitel firmy Unicorn dostal na mobil textovou zprávu, že mu kdosi za 20 milionů zajistí dva hlasy v komisi. V kanceláři ho pak navštívili dva pánové, kteří se mu snažili účast v tendru rozmluvit. Na vizitkách měli fotbalová jména Petr Čech a Ivan Hašek. „Vyhodili jsme je a odpoledne už ty telefony z jejich vizitek nefungovaly,“ podotkl Kovář. Praktiky, které podnikatel zažil u tendru ČSÚ, přitom podle něj nejsou nic neobvyklého.

  • Vladimír Kovář autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/693/69237.jpg
  • Korupce autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1153.jpg