Za razií v ČEZu může stát i skupina Penta

Praha - Za razií Evropské komise v koncernu ČEZ může stát skupina Penta. Těžební skupina Czech Coal tak zřejmě nebyla jediným z tuzemských hráčů, kdo se obrátil na komisi se stížností kvůli prodeji firmy International Power Opatovice do rukou finanční skupiny J&T. Podle informací dnešních Hospodářských novin obchod vadil i Pentě, jež měla - tak jako Czech Coal - o koupi opatovických aktiv zájem.

„Pokud vím, stížnost do Bruselu posílala i Penta. Řekl nám o tom jeden z partnerů společnosti. Stejně jako nám, i Pentě se nezdá, že J&T koupila Opatovice s pomocí firmy ČEZ. Té by přitom ovládnutí Opatovic neumožnila antimonopolní pravidla,“ řekl listu akcionář Czech Coal, který chtěl zůstat v anonymitě. ČEZ a J&T od minulého týdne vyšetřuje Evropská komise kvůli podezření, zda nebrání kartelovými praktikami konkurenci na energetickém trhu.

Vedení Penty údajnou stížnost do Bruselu nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. Partneři Marek Dospiva a Jaroslav Haščák kauzu odmítli komentovat. Mluvčí Penty Martin Danko listu řekl, že se k dotazům ohledně podnětu Penty do Bruselu a zájmu o International Power nebude vyjadřovat. „Je to pro nás už stará záležitost, k níž se nechceme vracet,“ dodal.

Penta sice nikdy oficiálně neřekla, že má o koupi Opatovic zájem, investice by ale zapadala do její strategie. Skupina v energetice podniká na Slovensku, kde jí patří velká bratislavská teplárna. V létě oznámila, že chce energetickou divizi posílit. Deklarovala při tom zájem o projekty z oblasti výroby elektřiny a tepla. To odpovídá charakteru prodávané skupiny International Power Opatovice.

Pokud Penta měla o Opatovice zájem, mohlo se jí - stejně jako firmy Czech Coal - dotknout, že prodávající britští majitelé tendr na kupce v poslední chvíli zrušili a domluvili se jen s J&T. Na financování obchodu za 22,5 miliardy se přitom kromě J&T podílely i firmy ČEZ a Dalkia, jež se mají o část opatovické skupiny s J&T podělit. Ředitel úseku fúze a akvizice ČEZ Vladimír Schmalz dokonce asistoval v Londýně při finalizaci koupě.

Vydáno pod