General Motors vysloví ortel nad Saabem

Praha – Švédská automobilka Saab má možná už jen pár týdnů na to, aby se rozhodlo o jejím osudu. Americká automobilka General Motors si dala do konce měsíce termín, jestli uzavře divizi Saab, nebo ne. Momentálně automobilka nemá žádného uchazeče a odborníci se shodují, že je to se Saabem skutečně špatné. Americká automobilka GM zároveň oznámila, že bude chtít při restrukturalizaci evropské divize Opel státní pomoc v hodnotě kolem 2,7 miliardy eur.

O Saab usilovaly dvě čínské automobilky. „Přímý zájemce o automobilku teď skutečně není,“ potvrdil šéfredaktor Auta 7 Jan Blažek. Důvodů neúspěchu automobilky bude podle odborníků více. Saab generuje ztrátu již přes dvacet let a portfolio také není veliké. Navíc Saab ztratil i na své exkluzivitě, vozy ničím nevynikají nad ostatními.

GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Nyní požaduje státní pomoc v hodnotě kolem 2,7 miliardy eur. „GM hodlá poskytnout 600 milionů eur a chce, aby zbytek zajistili evropští poplatníci,“ citovala ministra hospodářství Rainera Brüderleho agentura Reuters.

Rozhovor s Janem Blažkem (zdroj: ČT24)