V brněnském Alstomu platí stávková pohotovost

Brno - Stávkovou pohotovost dnes vyhlásili odboráři brněnského Alstomu. Nesouhlasí s výší odstupného, kterou zaměstnancům, kteří mají z firmy odejít, nabízí její vedení. Firma řízená z Francie chce v Brně zavřít výrobu elektrárenských kotlů se 400 zaměstnanci. Šéf odborářů v Alstomu Jaromír Machala uvedl, že management s odbory dohodl princip výpočtu odstupného, ovšem ne jeho výši. Podle dřívějších vyjádření požadují odboráři jako odstupné 24 měsíčních platů.

„Vyjednávací skupina se dohodla na principu stanovení odstupného. Bude záviset na věku a počtech odpracovaných let,“ uvedl vedoucí odborářů Machala. Spor však dál trvá na výši odstupného. Čtyřiadvacet měsíčních platů označili za nadstandardní i lidé z oboru a vedení firmy ho odmítlo. Nyní se obě vyjednávací strany v Alstomu dohodly, že konkrétní číslo nebudou zveřejňovat.

Podle dnešní dohody s odbory se firma také zavázala, že propuštěným zaměstnancům pomůže v komunikaci s úřady a při hledání nového místa. Propouštění firma chystá na příští rok. Prvním odcházejícím se měla začít počítat dvouměsíční výpovědní lhůta v dubnu.

Odboráři: Vyjednávání budou tvrdá

Brněnští odboráři budou s vedením firmy dál vyjednávat, další schůzky mají naplánované na tento týden. Jedna se uskuteční ve středu, další ve čtvrtek. Odboráři už dřív avizovali, že vyjednávání budou tvrdá. Nevyloučili zablokování odvozu zakázek z areálu firmy ani vyjednávání na unijní úrovni.

Alstom oznámil ukončení výroby kotlů od počátku příštího roku v polovině listopadu. V Brně zůstane servis pro Česko a Slovensko. „Z důvodu finanční a ekonomické situace v sektoru výroby energie a dlouhodobé absence výrobní náplně po létu 2010 je zřejmé, že s pokračováním výroby kotlů v tomto závodě se dále nepočítá,“ uvedl již dříve manažer firmy Jiří Filip. Společnost vážné problémy kvůli nedostatku zakázek a malému vytížení ohlásila už začátkem října.