Překvapení na půdě ČEZu se nekonalo, Češi všechno prozradili

Praha – Informace o chystané razii v centrálách českých energetických firem ČEZ a Energetického a průmyslového holdingu dorazily do České republiky zhruba o pět dní dříve, než úředníci antimonopolního úřadu Evropské komise přiletěli do Prahy. Šéf českého Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj ale odmítá, že by informace, které se objevily v týdeníku Euro, unikly z jeho úřadu. Podle Lidových novin v kontrolovaných podnicích zaměstnanci před razií likvidovali dokumenty a data z počítačů. Firmy to ale popírají. Únik zpráv se teď chystá vyšetřit Evropská komise.

„Informace o zásahu kontrolorů z evropské komise jsme dostali vcelku podrobné. Byli jsme informováni o tom, kdy tu budou, kolik jich sem přijde, kam se půjde… Všechno jsme věděli zhruba čtyři až pět dní dopředu. U nás všichni na úřadu jsme to věděli,“ potvrdil šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Zástupci ČEZu a Energetického a průmyslového holdingu ovšem trvají na tom, že se o chystané úterní razii dozvěděli až ze zprávy, kterou v pondělí na svých internetových stránkách zveřejnil týdeník Euro. Podle důvěrných zdrojů Lidových novin se však před plánovanou kontrolou likvidovaly dokumenty a data z počítačů. „To je absolutní nesmysl. Kdybychom to udělali a kontroloři se to dozvěděli, tak dostaneme pokutu jen z principu. To prostě nejde,“ tvrdí generální ředitel ČEZu Martin Roman.

Nikdo nic nevěděl, nikdo nic neřekl

Rataj odmítl, že informace o razii unikly z ÚOHS. Brusel tvrdí, že o chystané razii věděli pouze vytipovaní úředníci v Bruselu a v ÚOHS. „Nikdy v padesátileté historii se nám nic takového nepřihodilo. V Bruselu je pouze velmi málo pověřených lidí, kteří jsou s plánovanými kontrolami obeznámeni,“ říká mluvčí eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Jonathan Todd.

Vydáno pod