Inflace se vrátila do eurozóny

Brusel – Do eurozóny se v listopadu vrátila inflace. Statistický úřad Eurostat dnes v předběžném odhadu uvedl, že spotřebitelské ceny v 16 zemích používajících euro meziročně stouply o 0,6 procenta. Po pěti měsících tak končí období deflace, kdy spotřebitelské ceny padaly a zboží v obchodech zlevňovalo. Cílem Evropské centrální banky (ECB) je držet inflaci těsně pod dvěma procenty ve středně dlouhém období, které ECB definuje jako 18 až 24 měsíců.

„Eurozóna v listopadu opustila deflaci,“ uvedl analytik Howard Archer ze společnosti Global Insight. Za růstem spotřebitelských cen podle něj stojí zejména nízký srovnávací základ z loňského listopadu, kdy prudce klesly ceny ropy.

I tak by si měla inflace v eurozńě v příštích měsících nadále udržet kladné znaménko. „Počítám s dalším nárůstem míry inflace, ta se může začátkem roku 2010 vyšplhat až ke svěma procentům,“ odhaduje ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

Inflace v eurozóně (zdroj: ČT24)

ECB zřejmě nechá úroky na minimu

Ve čtvrtek bude zasedat Evropská centrální banka. Bankéři rozhodnou, jestli je potřeba zasáhnout zvýšením úrokových sazeb. Podle analytiků však k tomu zatím není důvod. „Ačkoli se eurozóna ve třetím čtvrtletí vrátila k (hospodářskému) růstu, ekonomická aktivita pravděpodobně nebude dost silná k tomu, aby vytvořila výraznější inflační tlaky,“ uvedl analytik, Global Insight Howard Archer.

Aleš Michl, analytik Raiffesen Bank:

„Firmy jedou stále na 75 procent výrobních kapacit. Malá poptávka ze strany firem a pomalé tempo nárůstu peněz v oběhu, to vše značí, že inflace bude zatím velmi nízká.“

Evropská centrální banka začala ulevovat ekonomice loni v říjnu. Základní úrok byl tehdy 4,25 procenta. Od té doby ho banka stlačila až na rekordní minimum - jedno procento.