Svět se bojí o své podíly ve významných dubajských společnostech

Dubaj/Londýn - Dubaj se proslavila svými projekty v podobě umělého ostrova ve tvaru palmy, krytého lyžařského střediska a mrakodrapů za miliardy dolarů. Jenže na stavební boom začíná písečná země doplácet. Ekonomická krize si došlápla i na ni. Země, která přitahovala investory jako magnet, má problém. Klíčové konglomeráty Dubai World a Nakheel v emirátu Dubaj nejspíš skončí se ztrátou. Žádají o odklad splátek dluhů o půl roku. Jde o několik půjček s rozdílnou dobou splatnosti, nejhorší scénář vývoje předpokládá, že Dubaj by mohla mít problémy se splátkami úvěrů až za 80 miliard dolarů. Událost značně otřásla důvěrou investorů. Světové finanční trhy zareagovaly silným poklesem.

Zmíněné megalomanské plány byly tvořeny v době razantního růstu cen ropy, např. v minulém roce, kdy ropa rostla 140 dolarů za barel. Emiráty leží na černém zlatě, ale i jeho cena kvůli žádostem o odložení splátek klesá. Americká ropa se propadla na své šestitýdenní minimum pod 75 dolarů za barel.

Celý skandál se týká hlavně syndikovaného úvěru pro společnost Dubai World v částce 5,5 miliardy dolarů a půjčky ve výši 4,4 miliardy dírhámů (asi 20,8 miliardy korun) pro realitní společnost Nakheel.

Reportáž o Dubaji (zdroj: ČT24)

V zemích Blízkého východu totiž existují takzvané suverénní fondy. Ty patří vládám a často financují jejich rozpočty. Předpokládalo se, že díky příjmům z prodeje ropy budou fondy značně přebytkové. Suverénní fondy také ve světě nezřídka financují velké transakce. Například katarský fond vlastní část německé automobilky Porsche, kapitál z Blízkého východu je ale přítomen třeba i v Londýnské akciové burze (LSE).

Finanční ústavy, které poskytly Dubaji úvěry

Úvěry zmíněné dubajské firmě loni poskytly finanční ústavy Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Calyon, Emirates Bank, HSBC, ING, Lloyds TSB, MashreqBank, Royal Bank of Scotland a Sumitomo Mitsui Banking. K zajištění úvěrů přispělo dalších asi 50 bank, včetně americké Goldman Sachs.

Ani ratingové agentury věřitele, kteří poskytli úvěry o oběmu 6,5 miliardy dolarů, neuklidňují. Standard & Poor's a Moody's Investors Service už ve středu výrazně snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti několika státních subjektů. Pověst emirátu je poškozena.

Mezinárodní banky nejprve chtějí zjistit, jak velký objem pohledávek za dubajskými subjekty mají, než na požadavek o odklad splátek odpoví. „Je to velmi vážné a bude to mít dopady na celý region,“ řekl další z bankéřů.