Vláda chce obcím přidat až 3 miliardy na sociální služby

Praha - Do obecních rozpočtů by mohlo na sociální služby přitéct o dvě až tři miliardy více peněz, než vláda původně plánovala. Situaci obcí významně komplikuje hospodářská krize, která ukusuje zejména z daňových příjmů obcí. Jen v letošním roce bude obcím chybět zhruba 15 miliard korun, což je nejvíce za posledních devět let. Aby mohly udržet vyrovnané hospodaření, významně omezují investice.

Dvě až tři miliardy na sociální služby chce Fischer získat v rámci přerozdělování ve státním rozpočtu. Schválené parametry rozpočtu kvůli tomu nehodlá měnit. „U sociálních služeb je skutečně reálná potřeba ty výdaje navýšit,“ zdůraznil Fischer po dnešním setkání s primátory Prahy, Brna, Ostravy a Plzně.

„Já bych chtěl zdůraznit, že jsme nepřišli žebrat o peníze, spíš jsme byli za panem premiérem, abychom se pobavili o některých problémech, které jsou relativně snadno řešitelné,“ reagoval primátor Plzně Pavel Rödel na neobvyklém setkání – premiér, dva ministři a čtyři primátoři největších českých a moravských měst.

Další peníze by od státu mohla dostat v rámci protikrizových opatření také Praha. Metropole je totiž jediným českým městem, kde nestačí prostředky na výkon státní zprávy, a to i přesto, že vláda již do balíků peněz přilila dvě miliardy korun. „Ty dvě miliardy jsou v zásadě dostatečné pro města s výjimkou Prahy, ale tam o tom budeme jednat ještě bilaterálně,“ informoval premiér.

Je třeba jednat o reformě daňového systému

Z dnešní schůzky primátorů s premiérem rovněž vyplynulo, že je třeba intenzivně diskutovat o reformě daňového systému a s tím spojenými změnami v rozpočtovém určení daní. Fischerova vláda se diskusi nebrání, ale konečné rozhodnutí nevynese. „Bude na bedrech politicky komponované vlády připravit hlubší reformu daňového systému,“ uvedl Fischer. V současnosti tvoří daně asi 55 procent příjmů obecního rozpočtu. Na zbytku se podílí dotace, kapitálové příjmy a nedaňové příjmy.

Nové ministry jmenuje Fischer v pondělí

Premiér dnes rovněž oznámil, že nové ministry životního prostředí, pro evropské záležitosti a šéfa legislativní rady vlády jmenuje v pondělí 30. listopadu. Jejich jména prý oznámí ve čtvrtek. Do funkce šéfa legislativní rady už dříve ČSSD navrhla právníka Pavla Zářeckého. Novým ministrem životního prostředí by se zřejmě měl stát náměstek dosavadního ministra Ladislava Mika Jan Dusík. Nejasnosti panují především kolem funkce ministra pro evropské záležitosti, kterého by podle dohody politických stran měla vybrat ODS.