Automobilka GM již splatila úvěr od německé vlády

Düsseldorf - Americká automobilka General Motors splatila překlenovací úvěr 1,5 miliardy eur (38,8 miliardy korun), který dostala od německé vlády pro svou evropskou divizi Opel. Informaci dnes uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Šéf evropských aktivit GM Nick Reilly navíc potvrdil, že nyní plánuje v Opelu zrušení 9000 až 9500 pracovních míst. GM chtěla podle původního plánu prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna International a ruské bance Sberbank. Ti plánovali zrušení zhruba 10.000 pracovních míst.

GM se nakonec rozhodla divizi si ponechat a provést její restrukturalizaci sama. Své plány by ještě dnes měla představit odborovým předákům Opelu. Opel ve svých čtyřech německých závodech zaměstnává kolem 25.000 lidí. Automobily ovšem vyrábí i v dalších evropských zemích, mezi něž patří Británie, Španělsko nebo Belgie. V Evropě tak Opel celkově zaměstnává zhruba 46.000 lidí.

V Česku působí asi 85 firem, které jsou dodavatelem německé automobilky. Podílí se mimo jiné na výrobě čelních skel či výfuků. Automobilka GM hodlá dle svých plánů na restrukturalizaci Opelu věnovat 3,3 miliardy eur a doufá, že získá na její financování příspěvek od evropských vlád. Firma má rovněž k dispozici dvě miliardy eur z vlastních zdrojů.

Protesty zaměstnanců Opelu
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst
Vydáno pod