Developer Orco prohloubil ztrátu na 5,2 miliardy

Praha - Během tří čtvrtletí letošního roku se ztráta developerské společnosti Orco prohloubila na 201,2 milionu eur, tedy zhruba 5,2 miliardy korun. Ztráta firmy činila za stejné období loňského roku 29,8 milionu eur (kolem 761 milionů korun). Výsledek přibližně odpovídá očekávání analytiků. Ztrátu Orka ovlivnilo hlavně přecenění portfolia, které firma uskutečnila už s výsledky za první pololetí 2009. Společnost hodnotu portfolia za třetí čtvrtletí nepřeceňuje.

„Ztráta souvisí s přeceněním portfolia v první polovině letošního roku,“ komentoval výsledek Orka analytik společnosti Atlantik Patrick Vyroubal. V samotném třetím čtvrtletí se podle něj již začaly projevovat některé pozitivní výsledky restrukturalizace firmy. „Jedná se zejména o úsporu nákladů,“ podotkl.

Orco dluží 50 miliard korun

Rozhovor s Patrickem Vyroubalem (zdroj: ČT24)

Developer se od března nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. V září pařížský soud firmě prodloužil lhůtu o dalšího půl roku do 25. března 2010. Dluhy firmy činí podle posledních dostupných informací přibližně 50 miliard korun.

K největším plánovaným projektům Orka patří kancelářský, obchodní a bytový komplex na místě bývalé železniční stanice Praha-Bubny. Výstavba na 27 hektarech má stát několik desítek miliard korun, trvat bude deset až 15 let. Orco plánuje zahájení stavby na rok 2010.

Nové Bubny
Zdroj: ČT24