Diamant jako symbol investice, bohatství i lásky

Praha - Mezi jedny z nejbezpečnějších investičních nástrojů, zejména pak v turbulentních dobách ekonomické nestability, patří diamanty. Nejtvrdší kameny mají navíc všude stejnou prestiž, ať už jejich vlastník žije v Praze, New Yorku nebo v Pekingu, demokracii nebo socialismu. Jako symbol moci je nosí na své koruně i britská královna. Drahé kameny lákají nejen investory, ale i účastníky aukcí. Například největší modrý diamant se vydražil letos, a to za historicky nejvyšší částku, kdy za něj nový majitel zaplatil v přepočtu přibližně 186 milionů korun.

Diamanty přitahují různé kultury už tisíce let. Někdy nosí vzácné kameny jména dolů, kde byly vytěženy, někdy osoby, která je vydražila, nebo obdarované dámy. Známé diamanty většinou pochází od slavných indických mahárádžů, kteří jim dávali názvy spíš z okultních důvodů. Jedním z nich bylo přesvědčení, že diamant má nadpřirozenou sílu a liší se od všech ostatních nerostů. Navíc dává svému nositeli energii a lásku.

Nejčastější vnímání diamantu - ikona manželství, plodnosti a lásky

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Například Indové věří, že je diamant atributem Venuše, tedy planety ženy. Proto se diamant používá jako symbol manželství, plodnosti a lásky. Zato Kleopatra nosila na prsteníčku diamant, protože věřila, že přes prsteníček ústí žíla síly a lásky, přes tu ona získá sílu a bude schopná více milovat.Počátek života diamantů lze hledat v dolech. Těžba probíhá v Africe, Kanadě, Austrálii a díky satelitním obrázkům třeba i na Sibiři. „Původní zdroje jsou ve velké hloubce, takže vytěžit množství horniny je opravdu finančně náročné. Můžou si to dovolit jen velké těžařské společnosti. Třídí se to dál, je tam komplikovaný proces, aby neunikla ani setina gramu,“ zdůraznila Erika Lori, certifikovaná gemoložka.

Velká část těžby je v současnosti podle Lori ovládána společností DTC (Diamond Trading Company). Firma totiž skupuje zhruba 80 procent veškeré produkce a neopracovaný materiál se posílá na jednotlivé světové burzy, kde se diamanty třídí a následně brousí. Každý diamantový důl má navíc různou kvalitu kamenů, což taky ovlivňuje jejich cenu.

Kvalitu diamantu určuje pět kritérií

Hodnoty diamantů se začaly sjednocovat ve druhé polovině minulého století. Zhruba před 50 lety pak vzniklo pět kritérií, podle kterých se určuje jejich cena - váha, čistota, barva, certifikát a brus, kde se projevují unikátní chemické i optické vlastnosti kamene. „Kulatý briliantový brus je nejvíce hodnocen. Je to nejkvalitnější brus, který umožňuje prostup světelných paprsků a jejich rozložení na jednotlivé barvy spektra a vrací nám blyštivý pohled,“ vysvětluje Lori.

V případě špatného vybroušení diamantu jím paprsky světla prochází, míjí se účinkem a nevrací se zpátky tzv. do očí. „Pak je diamant mrtvý, říká se mléčný,“ dodává Erika Lori. Pokud jsou navíc v diamantu nečistoty, krystaly, bublinky či prach, je zabráněno prostupu světla a spíše dochází k jeho pohlcení. Výsledkem je nedokonalá brilance kamene.

Zpracování jednoho diamantu zabere až 80 hodin

Samotný proces broušení trvá většinou v rozpětí 40 až 80 hodin. Poměr lidské práce je tedy při zpracování značný, což má poté vliv i na cenu diamantu.

Nejslavnějším místem, kde se s diamanty obchoduje, je Antverpská burza. „Předně si to nemůžete představit jako obchodování na burze cenných papírů. Diamantová burza je spíš takový VIP club, je to společenská záležitost a záležitost záruk. Burza si vás důkladně prověřila a sleduje vaše obchodní kvality. Svým způsobem garantuje, že to, jak v tomto oboru podnikáte, je v souladu s pravidly,“ objasňuje šéf Diamonds International Group Přemysl Synek. „Historicky to probíhalo tak, že se tam nosily diamanty, prohlížely a prodávaly. Dnes už obchod probíhá v kancelářích, laboratořích, brusírnách. Je to velká hala, která má okna otočená na sever, protože ze severu jde v poledne to nejlepší světlo,“ pokračuje Synek.

Cena diamantu se udává v dolarech a určuje se podle ceníku Rapaport. Martin Rapaport byl totiž ekonom, který přišel na burzu a prezentoval zde svou vizi hodnocení diamantů. „Všichni pochopili, že to má smysl a algoritmy opravdu umožňují správně vykalkulovat cenu,“ dodává Lori. Společnost Rapaport vydává aktuální ceník každý čtvrtek o půlnoci. Samotná cena je ale ovlivněna kromě marže obchodníka taky situací na trhu.

Diamant je bohatství směnitelné ve stejném kurzu po celém světě

Výhodou diamantu jako investičního nástroje je především fakt, že jde o nejkoncentrovanější bohatství, jak vysvětluje Synek: „Je to bohatství, které je směnitelné ve stejném kurzu po celém světě.“

Podle Synka jsou nejstabilnější investicí v branži čtyř a pětikarátové kameny, ale jejich cena začíná na 3 milionech a směřuje vzhůru. „Tyto kameny už mají stabilní a poměrně vysoký nárůst celý rok,“ dodává Synek. Od roku 1998 navíc hodnota diamantů stále roste. Například jednokarátový kámen stál před 11 lety osm tisíc dolarů, v loňském roce už se jednalo o hodnotu 11 tisíc. Pětikarátový kus se tak za deset let zhodnotil o 40 tisíc dolarů. Investiční diamanty by pak měly být opatřeny certifikáty o pravosti. Také některé šperky se mohou pyšnit právě takovou ID kartou.

  • Diamantový prsten zdroj: www.forevermark.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124654.jpg
  • Diamant autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1144/114390.jpg
  • Investiční diamant autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124657.jpg
  • Cena jednokarátového diamantu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124659.jpg