Bývalý senátor Novák vydělal na plynu

Praha – Koupil dva pozemky a trefil se do dvou plynovodů – to se podařilo místopředsedovi regionální rady ODS v Ústeckém kraji a bývalému senátorovi za Chomutovsko Alexandru Novákovi. Na jednom pozemku vydělal statisíce, na druhém zbohatla jeho firma. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Novák nyní čelí kritice, že jako vlivný severočeský politik věděl o plánované stavbě plynovodů předem. On však toto podezření odmítá, prý šlo jen o náhodu.

V lesích v Brandově na Mostecku, kam většina lidí zamíří jen za čerstvým vzduchem, koupila loni společnost Real Estate, v jejímž představenstvu Novák sedí, 8,5hektarový pozemek. Nedávno na něm vydělala 14 milionů korun. Letos Novák osobně koupil dalších 11 hektarů v katastru sousední Hory Svaté Kateřiny. Za to, že přes tento pozemek povede plynovod, zaplatila plynárenská společnost RWE Novákovi 335 tisíc korun.

Důvod pohádkových zisků je jednoduchý. Oba pozemky leží přímo v místě, kudy procházejí dva tranzitní plynovody a připravují se tam další strategické projekty za desítky miliard korun, které mají posílit energetickou bezpečnost Evropy – plynovody Gazela a MET. „Jde o ideální místo pár set metrů od hranice s Německem a přímo na trase již existujících dvou tranzitních plynovodů,“ řekl o pozemku v Brandově v rozhovoru pro MF Dnes šéf RWE Transgas Net Jan Nehoda.

Novák však odmítá, že by on a jeho firma koupili pozemky s tím, že o plánovaných projektech vědí a že by chtěli s pozemky spekulovat. „Já jsem navíc v Real Estate jen zaměstnanec. O žádných plynovodech jsem netušil,“ tvrdí Novák. Na svých slovech trvá i přesto, že z jeho pozemku je vidět na oplocené místo, kde ze země vystupují ventily již existujících plynovodů.

Novák také uvádí, že smlouvu na pozemek uzavřel už před čtyřmi lety. K jeho převodu a zaplacení kupní ceny předchozímu vlastníkovi ale podle katastru nemovitostí došlo až letos na jaře, tedy až po posouzení vlivu Gazely na životní prostředí a schválení tohoto projektu.