Odboráři chtějí od Alstomu 24 platů odstupného

Brno – Odstupné ve výši 24 měsíčních platů a zaplacení rekvalifikačních kurzů požadují odboráři od vedení francouzské firmy Alstom. Ta ohlásila velké propouštění, z brněnského závodu na výrobu elektrárenských kotlů má odejít zhruba 400 zaměstnanců. Své požadavky chtějí odboráři prosazovat na středeční schůzce s vedením společnosti, nevylučují přitom ani možnost vyhlášení stávky.

Šéf odborářů v Alstomu Jaromír Machala připouští, že vyjednávání s managementem budou tvrdá. „My jsme jim ale zaslali náš návrh, na který musí do 24. listopadu reagovat. Uvidíme, jak jednání ve středu dopadne,“ řekl Machala s tím, že v úvahu připadá i zablokování odvozu zakázek z areálu firmy nebo vyjednávání na úrovni Evropské unie.

Odstupné 24 měsíčních platů je i podle odborářů v Česku nadstandardní. Například společnost Siemens Kolejová vozidla, která letos v říjnu propustila z pražského závodu Zličín zhruba tisícovku zaměstnanců, vyplatila odstupné ve výši 16 platů.

Kotle z Brna nikdo nechce

Ukončení výroby kotlů od počátku příštího roku oznámil Alstom v pátek. V Brně zůstane servis pro Česko a Slovensko. „Z důvodu finanční a ekonomické situace v sektoru výroby energie a dlouhodobé absence výrobní náplně po létu 2010 je zřejmé, že s pokračováním výroby kotlů v tomto závodě se dále nepočítá,“ uvedl již dříve manažer firmy Jiří Filip. Společnost vážné problémy kvůli nedostatku zakázek a malému vytížení ohlásila už začátkem října.

Brněnský závod Alstomu loni v účetním roce od začátku dubna do konce března zvýšil zisk před zdaněním o zhruba polovinu na 209 milionů korun. O 85 procent na 2,75 miliardy zvýšil tržby. Alstom nyní v ČR a na Slovensku zaměstnává kolem 900 lidí, většinu v brněnské centrále. V celé skupině Alstom pracuje téměř 60 tisíc pracovníků v 70 zemích.

Vydáno pod