Česko se zotavuje z recese

Praha – Česká ekonomika se zotavuje z hluboké recese, která ji postihla na začátku roku. Analytici tak reagovali na předběžný odhad vývoje hrubého domácího produktu, který se v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížil o 4,1 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí naopak vzrostl o 0,8 procenta. Na skutečné oživení si ale podle ekonomů země ještě počká.

„Údaje potvrdily, že recese měřená změnami hrubého domácího produktu skončila již ve druhém čtvrtletí. Revize předchozích dat navíc ukázala, že česká ekonomika neklesla tak hluboko, jak statistické údaje původně ukazovaly. Z hlediska trhu jde o mírně pozitivní překvapení a z hlediska měnové politiky o argument proti poklesu úrokových sazeb,“ komentoval data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška se česká ekonomika zvedá ze svého dna. Za oživováním české ekonomiky stojí prý především zahraniční poptávka. Na jejím dalším vývoji také bude záviset, kdy začne česká ekonomika vykazovat kladný růst i v meziročním srovnání, dodal.

Recese se může vrátit

Optimismus mírní ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. „Velmi opatrný bych byl s tím, jestli recese skončila, nebo ne,“ zdůraznil s tím, že vývoj ekonomiky může nabrat tvar podobný písmenu „W“, Česko by v takovém případě čekal další pokles. „Bojím se toho, že politici tady nadělali tolik dluhů, že nepřijdou s ničím jiným, než je zvýšení daní, a to je další bariéra růstu,“ míní Michl. I vzhledem ke končící vládní podpoře tak podle něj bude nadcházející rok 2010 pro české podniky v mnohém složitější než letošek.

Boris Dlouhý, Svaz průmyslu a dopravy:

„Struktura růstu příliš optimismu nezakládá, protože investice a výsledky exportu nejsou příliš příznivé.“

Jen jako optické zlepšení vidí mezikvartální růst ekonomiky taky Svaz průmyslu a dopravy. Předchozí období bylo podle něj v meziročním srovnání na velmi nízké úrovni. Českému hospodářství prý pomohl především automobilový průmysl, který těžil ze šrotovného, a také lepší výsledek německé ekonomiky.