Ukrajina spěje k totální finanční nestabilitě

Kyjev – Rozpočtový deficit Ukrajiny narůstá do gigantických výšek. Zemi začínají chybět peníze na splácení dluhů, Mezinárodní měnový fond prozatím odložil poskytnutí části přislíbeného úvěru. Podle agentury Fitch je situace tak vážná, že Ukrajina spěje k totální finanční nestabilitě. To se odrazilo i na ratingu země, Fitch jí ho dnes snížila ze stupně B na B minus.

„Agentura Fitch očekává zvýšené riziko, že by se Ukrajina mohla ve větší míře uchýlit k měnovému financování, kdy by ukrajinská centrální banka začala poskytovat likviditu (komerčním) bankám,“ uvedli analytici ratingové agentury. Poukázali tak na riziko, že Ukrajina možná začne tisknout další peníze, aby si pomohla z akutních finančních problémů.

Pomoc Ukrajině zastavil i Mezinárodní měnový fond. Reagoval tak na rozhodnutí ukrajinského parlamentu schválit návrh zákona, kterým se na Ukrajině zvýší minimální mzda o 20 procent. Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ve středu řekla, že ekonomiku země čeká bez pomoci fondu velmi těžké období.

Již začátkem roku dospěly problémy Ukrajiny tak daleko, že na čas přestala vyplácet i penze. Již v únoru na to zareagovala agentura Standard and Poor's a srazila rating země do kategorie C, která je vyhrazena silně rizikovým zemím.