PKN Orlen a jeho Unipetrol uzavřely loňský rok odlišně

Varšava/Praha - Největší polská rafinerie PKN Orlen, která v České republice ovládá společnost Unipetrol, vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čistý zisk 601 milionů zlotých (asi 4,3 miliardy Kč). To je výrazné zlepšení proti stejnému období roku 2006, kdy byl podnik ve ztrátě. Firma zároveň sdělila, že dozorčí rada kvůli nevhodným poznámkám suspendovala generálního ředitele Piotra Kownackého. Celoroční zisk Unipetrolu oproti tomu klesl o 22 procent na 1,24 miliardy korun.

Výsledek PKN Orlen za poslední čtvrtletí minulého roku výrazně překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters počítali se ziskem 304 milionů zlotých. Za silným růstem ale částečně stojí kurzové výkyvy, které byly ve prospěch podniku. PKN Orlen splácí některé půjčky v eurech.
 
Negativní výsledky Unipetrolu v loňském roce ovlivnilo především neplánované prodloužení odstávek v litvínovské rafinerii firmy. Analytici v průměru očekávali, že zisk firmy bude zhruba o 15 procent nižší.

Firma loni modernizovala své výrobny v Litvínově, odstávka se ale kvůli havárii nečekaně prodloužila. Generální ředitel Unipetrolu François Vleugels již dříve připustil, že loňské čtvrté čtvrtletí bylo kvůli tomu pro firmu „hrozné“.

Celoroční finanční výsledek ovlivnily rovněž jednorázové účetní operace související s prodejem podílů ve společnostech Synthesia a Agrobohemie, čistý zisk snížily téměř o 2,5 miliardy korun.

PKN Orlen také oznámil odvolání svého generálního ředitele. „Dozorčí rada toto rozhodnutí učinila bez konzultace s představenstvem, a to kvůli krokům generálního ředitele. Jeho poznámky s politickým obsahem značně poškodily pověst firmy, zavlekly ji do politických sporů a zdiskreditovaly dozorčí radu,“ píše se v prohlášení firmy.