Dopravní podnik dostane od Prahy 900 milionů korun

Praha - Radní hlavního města dnes odsouhlasili uvolnění 900 milionů korun pro dopravní podnik. Peníze mají zmírnit špatnou finanční situaci podniku, kvůli které hrozí odboráři podniku stávkou. Ta by pravděpodobně způsobila ve městě dopravní kolaps. Rozhodnutí rady bude muset ještě potvrdit zastupitelstvo. Odborové organizace již dříve uvedly svůj požadavek na doplacení 1,9 miliardy korun, které podniku budou chybět na provozní náklady. Rada dnes také stáhla z programu jednání o dalším outsourcingu v Dopravním podniku hlavního města Prahy.

Podle tohoto návrhu se v příštích letech měla o údržbu renovovaných sovětských souprav metra starat společnost Škoda Transportation. Zastavení outsourcingu je jedním z požadavků, které odboráři předložili v pondělí členům krizového štábu hlavního města. Odboráři rovněž požadovali odchod ředitele Radka Novotného, který má v podniku na starosti outsourcing. Odbory daly městu čas na slib splnění požadavků do středeční půlnoci. V případě, že se tak nestane, začnou jednat o vyhlášení stávky. Jednání s krizovým štábem města odboráři obnoví ve středu v poledne.

Včerejší jednání odborů pražského dopravního podniku se zástupci krizového štábu přitom skončilo bez výsledku. Obě strany se nedokázaly dohodnout ani na jednom z požadavků předložených odboráři. Město a dopravní podnik se neshodnou kvůli provozním zákonům. Magistrát se domnívá, že sedm miliard na rok by mělo podniku stačit, ten se ale brání podepsanou smlouvou o objednávce spojů za víc než devět miliard korun.

Jižní Město najme v případě stávky soukromé dopravce

I když zatím není jisté, kdy a jestli vůbec stávka bude, některé části Prahy se na ni již intenzivně připravují. Jižní Město již například pracuje na krizovém plánu, podle kterého by měli spoje zajišťované dopravním podnikem nahradit soukromí dopravci. Úředníci proto dostali za úkol sestavit seznam soukromých dopravců, kteří budou schopni v Praze 11 do 24 hodin zajistit dopravu žáků do mateřských, základních a středních škol. Zároveň by se měli postarat o dopravu důchodců do zdravotnických a sociálních zařízení.

Starosta městské části Praha 11 Dalibor Mlejnský:

„I když bude aktuální stávková pohotovost nakonec odvolána, tak to neznamená, že se problém znovu za několik týdnů neotevře. Takovou jistotu zatím nemáme.“

Starosta chce mít krizový plán co nejdříve na stole a ještě do konce roku by ho chtěl vyzkoušet v praxi. Zároveň však vyzývá odbory dopravního podniku, aby si při řešení svých problémů nebraly občany a návštěvníky Prahy jako rukojmí.

Odboráři nechtějí stávkokaze

Odbory dopravního podniku chtějí, aby byly dopady stávky co největší. Proto dnes vydaly výzvu, v níž nabádají soukromé dopravce, aby stávku nekazili. „Obracíme se na vás s žádostí, abyste nevyhověli případné žádosti představitelů hlavního města Prahy o výpomoc s autobusy na zajištění náhrady za stávkující zaměstnance DP Praha. Očekáváme Vaši solidaritu s případně stávkujícími pražskými dopraváky,“ vyzval dnes stávkový výbor pražského dopravního podniku.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24