Unie nařídí Česku snížit schodek pod tři procenta do roku 2013

Brusel - Nejpozději do roku 2013 bude muset Česká republika snížit schodek státního rozpočtu pod tříprocentní hranici v poměru k hrubému domácímu produktu určenou unijním Paktem stability a vyžadovanou Maastrichtskými kritérii. Tento termín české vládě ve středu stanoví Evropská komise. Pokud by ho Praha nesplnila, může jí Brusel teoreticky vyměřit sankce. Snížení schodku pod tři procenta přitom vůbec nebude jednoduchou záležitostí a podle ministerstva financí se to podaří jen obtížně.

„Je to termín, který bude obtížné dodržet. A to z toho důvodu, že stávající takzvaný Janotův balíček je platný jen pro rok 2010,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. „My budeme po návratu z Ecofinu (jednání ministrů financí EU) a po schválení rozpočtu na příští rok diskutovat s panem ministrem a připravovat další řešení, aby tato vláda a vláda, která vzejde z voleb, měly na stole další opatření, aby bylo možné dodržet limit stanovený Evropskou komisí,“ doplnil Zídek.

Letos by měl podle odhadu Evropské komise činit rozpočtový deficit
Česka zhruba 6,6 procenta HDP, v příštím roce 5,5 procenta HDP a o rok
později schodek mírně vzroste na 5,7 procenta HDP.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Co bude muset Česko udělat, aby termín dodrželo?

„Budeme muset přijmout určitá legislativní opatření na straně příjmů i výdajů,“ upozornil ministr financí Eduard Janota.

„Budou se muset snižovat dávky a výdaje do zdravotnictví, do školství,“ míní Josef Šíma z Cevro Institutu.

„Bude muset dojít ke zvýšení daní, takoví vhodní kandidáti jsou daň z příjmu fyzických osob, omezeně i daň z příjmu právnických osob, některé přímé daně, zejména pak DPH,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.


Česko nebude jediným deficitním hříšníkem

Hospodářská krize zamávala s rozpočty všech států sedmadvacítky a Česko tak zdaleka není jediným členem, který má s dodržením hranice schodku ve výši tří procent HDP problémy. V příštím roce by rozpočtová pravidla unie mělo z celkových 26 států splňovat jen Bulharsko.

EU se už před časem shodla, že začne s nápravou rozpočtových schodků nejpozději v roce 2011. Většina členských států přitom bude mít čas na „stlačení“ deficitu pod tři procenta HDP právě do roku 2013, stejně jako Česko. Týká se to i Německa, Francie či Španělska. Itálie naopak bude mít čas jen do roku 2012, Velká Británie naopak do roku 2014 nebo 2015.

Některé ze členských států budou muset snižovat své rozpočtové schodky o minimálně 0,5 procenta HDP ročně, jiné dokonce o více než jedno procento ročně. Česko sice patří v porovnání s ostatními ke státům, které mají nižší zadlužení, ale tempo jeho zvyšování je poměrně rychlé.

Evropská komise navíc v prognóze, kterou zveřejnila minulý týden, upozornila na nejistotu, jež je spojena s květnovými volbami do české Poslanecké sněmovny. Podle evropských úředníků je obtížné odhadovat, jestli se nová vláda odhodlá k potřebným úsporným opatřením.

Vydáno pod