Nezaměstnanost v říjnu klesla, analytici ale nejásají

Praha – Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. Úřady práce ke konci října evidovaly skoro 500 tisíc nezaměstnaných, což je o 2052 méně než v září. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělky stojí však za snížením nezaměstnanosti pouze sezonní faktory. „Očištění o sezonnost ukazuje, že situace na trhu práce se nadále zhoršuje,“ dodal s tím, že ke konci letošního roku se odhaduje míra nezaměstnanosti kolem 9,3 procenta.

I podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka nelze na základě říjnových dat podlehnout optimismu. Zároveň ale nově zveřejněná čísla podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška potvrzují, že tlaky na propouštění kmenových zaměstnanců z podniků postupně slábnou. „To je známkou stabilizace poptávky zejména v průmyslu, kde zaměstnanost od začátku krize klesla nejvíce,“ uvedl.

David Marek, analytik, Patria Finance:

„Nejvíce trpí regiony, které jednak dlouhodobě trpí vysokou strukturální nezaměstnaností, protože se zde např. nepodařilo přilákat zahraniční investory a zároveň se často likvidovaly podniky, které zde byly postaveny ještě za socialismu, a k tomu ještě navíc přišla recese v důsledku finanční krize.“

Nezaměstnanost a inflace v říjnu (zdroj: ČT24)

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 48 pracovních úřadů. Nejvyšší byl v okresech Pelhřimov (o 5,9 procenta), Rokycany (o 5,2 procenta), Havlíčkův Brod (o 4,4 procenta) a Jičín (o 3,7 procenta). Naopak meziměsíční nárůst uvádí 29 úřadů práce. Nejvýrazněji počet uchazečů o zaměstnání vzrostl v okresech Znojmo, kde se jejich počet zvýšil o 7,6 procenta, Tábor (o 4,3 procenta), Jindřichův Hradec (o 4,2 procenta) a Praha-východ (o 3,3 procenta).

Nezaměstnanost v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ