Zastavte ekologickou superzakázku, vzkázali poslanci vládě

Praha – Vláda by měla vystavit stopku obří zakázce na likvidaci starých ekologických škod za více než sto miliard. Její efektivitu by pak prověřil kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Na návrh KDU-ČSL to dnes schválili poslanci. Proti byla ODS a TOP 09. Premiér Jan Fischer slíbil, že se kabinet bude tendrem dál zabývat, záleží však jen na vládě, zda poslancům vyhoví.

S návrhem na zastavení tendru přišli lidovci. Podle jejich předsedy Cyrila Svobody tendr nahrává pouze jedné velké firmě. Kritizoval i způsob, jak byla zakázka vypsána - byla vyhlášena jako koncese, nikoliv jako klasické výběrové řízení. „Hlásíme se k tomu, že mají být odstraněny ekologické zátěže, ale musí to být provedeno korektně, podle práva, a musí celý proces rozhodnutí být naprosto transparentní,“ řekl Svoboda na tiskové konferenci.

Proti němu argumentoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tím, že ministerstvo zatím žádnou smlouvu s žádnou firmou nepodepsalo, pouze chce zjistit, zda by nebylo pro stát výhodnější zadat odstranění všech zátěží jedné společnosti.

TK Cyrila Svobody (zdroj: ČT24)

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL:

„Je nutné toto (tendr na odstranění ekologických škod) prověřit, aby bylo jisté, že nejde o supertunel tohoto století (…)Stát nemůže uzavírat smlouvy se soukromým subjektem, který kdykoliv natáhne znovu ruku a bude žádat znovu a znovu peníze.“

Po téměř dvou hodinách jednání předstoupil před poslance i premiér Jan Fischer. Upozornil, že zatím běží lhůta pro předkládání nabídek, a pokud by vláda měla tendr zrušit, tak by to muselo být z některého důvodu, který vyplývá ze zákona o veřejných zakázkách. Podle Fischera se vláda domnívá, že žádný takový důvod splněn není. Nicméně vláda to bude zkoumat a zjistí-li důvody, tak to zruší, řekl Fischer.

Česku může hrozit arbitráž

S varováním vystoupil ministr dopravy Gustáv Slamečka. Pokud bude muset vláda tendr zastavit, mohla by podle něj Česku hrozit arbitráž. „Pokud bude proces zastavený a zrušený, nikdo není schopen říct, jaké budou důsledky,“ varoval zákonodárce.

Ministerstvo financí vyhlásilo veřejný tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci loňského roku. Cenové nabídky příští rok budou moci předložit čtyři firmy z původních šesti, a to Geosan Group, Marius Pedersen Engineering, Environmental Services a PPF.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je přes 100 miliard korun. Jejich odstranění v jedné zakázce má podle ministerstva přinést finanční úspory a zrychlení sanace ekologických škod.

Znečištěný vodní tok
Zdroj: ČT24