Senátoři jsou pro privatizaci Ruzyně, rozhodnou ale poslanci

Praha - Senátoři dnes podle očekávání odmítli vládě zákonem zakázat privatizaci ruzyňského letiště, jak chtějí ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Ve sněmovně, kam se zákon vrací, ale tyto strany mohou Senát přehlasovat. Senát nadále schválil novelu obchodního zákoníku, která zlepšuje přístup akcionářů na valné hromady.

Zamítnutí zákona podpořili senátoři z ODS a klubu TOP 09 a Starostové. Předseda senátního podvýboru pro dopravu Jiří Nedoma (ODS) zamítnutí zdůvodnil především tím, že zákon nedůvodně zasahuje do práv moci výkonné. „Nevymezuje jednoznačně, jaký majetek na letišti by se nesměl privatizovat. Letišti Praha patří například prostory pro odbavování pasažérů, nikoli budova řízení letového provozu,“ podotkl senátor. Zákon podle něj ohrožuje další rozvoj letiště.„Svým způsobem je to možná i vyvlastňovací zákon,“ dodal člen klubu TOP 09 Jan Horník.

Privatizace letiště v Ruzyni:

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) počátkem loňského června. Tehdejší odhady prodejní ceny se pohybovaly kolem stovky miliard korun. Sociální demokraté předložili zákon o zákazu privatizace letos v únoru. Jeho hlavním cílem je, aby veškerý majetek letiště se všemi nemovitostmi zůstal ve vlastnictví státu. Zdůvodnili to údajně nestandardní přípravou privatizace bývalou Topolánkovou vládou. Předseda ČSSD Jiří Paroubek sice připustil prodej pražského letiště, ale až v ekonomicky příznivějších dobách.

Valné hromady mohou probíhat přes dopisy

Akcionáři by podle novely zákona do budoucna mohli na valných hromadách hlasovat na dálku, například prostřednictvím videokonference nebo dopisů. Akciová společnost bude mít právo si stanovit, jak ověří totožnost hlasujícího akcionáře a jeho oprávnění. Novela přejímá do českého obchodního zákoníku ustanovení příslušné evropské směrnice.

Akcionářům má také umožnit, aby mohli předkládat své návrhy ještě předtím, než firma zveřejní pozvánku na valnou hromadu. Vláda novelou navrhla upravit i občanský soudní řád s cílem umožnit soudům, aby rozhodovaly o tom, zda je usnesení valné hromady neplatné. Návrh pak má umožnit českým akcionářům využívat svá práva v zahraničí a v Česku vytvořit stejné podmínky pro cizince.

Obce by mohly získávat peníze z elektráren

Senátoři ODS a ČSSD také navrhli, aby kraje a obce mohly získat podíl z daní, které odvádějí elektrárny na jejich území. Senát dnes jejich novelu zákona o rozpočtovém určení daní podpořil v prvním čtení. Schvalovat by ji mohl už za měsíc tak, aby mohla být sněmovnou projednána současně s novelou atomového zákona.

Kraje a obce v sousedství elektráren jsou podle tvůrců zákona omezeny zejména ve svém rozvoji, podíly na výnosu z daně by jim pomohly tato omezení kompenzovat. „Určení části daně z elektřiny by přineslo krajům a obcím každoročně stabilní a zákonem zaručený objem finančních prostředků a umožnilo tak lépe plánovat svůj rozvoj a nebýt závislými na nahodilých a nenárokových dotacích od elektrárenských společností,“ uvedli autoři zákona. Kraje a obce by podle nich mohli takto získat asi 547 milionu korun, o které by přišel státní rozpočet.