Ekonomika bude podle ČNB růst o 1,4 procenta

Praha - Česká národní banka očekává v nové prognóze pro příští rok růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,4 procenta. Letos centrální banka očekává pokles o 4,4 procenta. Informoval o tom guvernér ČNB Zdeněk Tůma. ČNB tak odhad vývoje ekonomiky pro příští rok zlepšila a pro letošní rok zhoršila. Loni ekonomika rostla podle revidovaných údajů Českého statistického úřadu o 2,6 procenta. Nová prognóza také počítá se stabilním kurzem koruny okolo 25,70 korun za euro.

V předchozí srpnové prognóze ČNB očekávala letos pokles ekonomiky o 3,8 procenta a pro příští rok růst o 0,7 procenta. Pro rok 2011 ponechala centrální banka odhad růstu HDP na 2,2 procenta. Ministerstvo financí v nejnovější makroekonomické prognóze z konce října očekává příští rok růst české ekonomiky o 0,3 procenta. Pro letošek MF očekává větší propad ekonomiky, a to o pět procent. Podle Evropské komise by měla ekonomika příští rok růst o 0,8 procenta a letos klesnout o 4,8 procenta.

Prognóza ČNB je o poznání optimističtější než třeba odhady ministerstva. „Ministerstvo financí odhaduje ve své poslední prognóze výsledný růst reálného HDP okolo 0,3 procenta. My jsme byli vždy konzervativní - asi to bude tím. Kéž by měla ČNB pravdu,“ přál si mluvčí ministerstva Ondřej Jákob.

Optimistická prognóza ČNB (zdroj: ČT24)

Celková inflace bude nízká, ale postupně bude podle ČNB stoupat. „V horizontu měnové politiky bude celková inflace zhruba na úrovni dvou procent,“ uvedl Tůma. Ve čtvrtém čtvrtletí 2010 by měla být inflace na 1,9 procenta a v prvním čtvrtletí roku 2011 na dvou procentech.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma:

„Věříme tomu, že česká ekonomika již má za sebou dosažení dna. Příští rok čekáme mírný růst, ale cesta bude poněkud hrbolatá. Po určitém vzepětí dojde ještě k nějakému utlumení ovlivněného rozpočtovou politikou a rostoucí nezaměstnaností.“

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy mírně proinflační. Pro růst cen by tak mohl působit aktuální vývoj kurzu koruny, naopak proti růstu cen může působit možný nižší růst mezd. Prognóza počítá podle guvernéra s poklesem tržních úrokových sazeb v letošním roce, poté s jejich postupným růstem v průběhu roku 2010. Průměrný kurz koruny letos ČNB očekává na 26,40 Kč/EUR a příští rok posílení koruny na 25,70 Kč/EUR. V roce 2011 by měla koruna mírně posílit k 25,60 koruny za euro. V současnosti se koruna obchoduje pod 26 Kč/EUR.