České dráhy chtějí zavést nádražní taxislužbu

Praha - Podobně jako pražské letiště chtějí mít i České dráhy pod kontrolou přepravu cestujících vozy taxi a minibusy z nádraží. Z toho důvodu připravují výběrové řízení na nádražní taxislužbu, která bude mít ve vybraných stanicích exkluzivitu. Služba s názvem ČD Shuttle se má nejprve objevit v Praze, Brně a Ostravě. Dráhy plánují vítězi či vítězům tendru zajistit vyhrazená stání pro automobily a propagaci služby. Počty potenciálních klientů taxislužby na zmíněných nádražích se odhadují na tisíce denně. Vítězná taxislužba či případně firma pro smluvní přepravu osob bude muset při přepravě cestujících účtovat za své služby garantovanou cenu.

„Výběrové řízení bude mimo jiné určitě řešit právě exkluzivitu pro vítěze, který bude moci parkovat na pozemcích Českých drah a nabírat cestující. Cena služeb vzejde právě z daného výběrového řízení,“ potvrdila mluvčí drah Kateřina Šubová. Termín začátku ani ukončení tendru zatím není znám.

Již několik let přitom podobný systém jako plánují ČD funguje na pražském letišti. To letos v říjnu vybralo v tendru dvě firmy na dalších pět let. Exkluzivitu nakonec získaly společnosti Fix a AAA radiotaxi. Za využívání letištní infrastruktury platí firmy Letišti Praha měsíčně pevnou provizi - z aktuálního tendru vzešla cena za jednu firmu kolem dvou milionů korun měsíčně.