Sněmovna zamítla nižší sazbu DPH v restauracích nebo u kadeřníka

Praha - Vládní návrh, aby například opraváři jízdních kol, oděvů, kadeřníci i poskytovatelé stravovacích služeb mohli od příštího roku nabízet své služby v nižší sazbě daně z přidané hodnoty, na svém dnešním jednání sněmovna neschválila. Přesun se měl vztahovat na služby s vysokým podílem lidské práce. Jen 50 poslanců hlasovalo pro zákon, ovšem zapotřebí jich bylo 75. Podpory se zákon těšil hlavně od komunistů, části lidovců a jednotlivců z ostatních stran.

Někteří poslanci kritizovali zejména to, že zákon připraví státní rozpočet o několik miliard korun, ale již neřeší, kde jinde má stát tyto peníze získat. Na to poukazoval hlavně stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka. V tom se s ním shodl ale i poslanec ODS Michal Doktor.

Poslanec ODS Michal Doktor:

„Tento návrh je nepochybně pokusem o krátkodobou výhodu některých, ale jednoznačně bude nevýhodou všech v čase, až se ty sazby začnou přibližovat k sobě.“

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Při předchozím projednávání zákona ve sněmovně odhadl ministr financí Eduard Janota výpadek příjmů státního rozpočtu na čtyři až pět miliard korun. Ujistil však, že návrh rozpočtu na příští rok s tím už počítá. Snížená sazba daně činí v současné době devět procent, od příštího roku se má ale zvýšit na deset procent v důsledku vládního protischodkového balíčku. Současná základní sazba DPH se příští rok zvýší o procentní bod na 20 procent.

„Mohu za ministerstvo potvrdit, že návrh rozpočtu na rok 2010 počítal s tím, že tato novela bude schválena. Je nám líto, že se tak nestalo. Výsledkem bude o něco lepší příjmová stránka rozpočtu,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Návrh podporovali například Cyril Svoboda nebo Jiří Dolejš

Naproti tomu šéf lidovců Cyril Svoboda návrh hájil s tím, že jde o příležitost, jak podpořit malé a střední podniky a udržet pracovní místa. Na stranu příznivců přesunu do nižší sazby se postavil i poslanec KSČM Jiří Dolejš. Tomu se nelíbí, že by stát získával peníze hlavně prostřednictvím nepřímých daní od občanů. Komunisté dlouhodobě prosazují spíše progresivní zdanění příjmů, u nepřímých daní zastávají názor, že postihují většinu lidí, jejichž příjmy se dají označit jako podprůměrné.

Návrh počítal i s tím, že opravy a modernizace staveb pro bydlení budou natrvalo ve snížené sazbě. Dosud platná výjimka, která to umožňovala, má skončit k poslednímu dni příštího roku. Zpravodaj k zákonu Miroslav Svoboda toto opatření přirovnal ke šrotovnému v oblasti bydlení, kterému by mohlo v boji s dopady krize pomoct.

Navrhovanou změnu vítala také Asociace hotelů a restaurací ČR. Její generální sekretář Václav Stárek již dříve uvedl, že podle výpočtu asociace by přesun do nižší sazby jen v restauracích a cestovním ruchu pomohl zachránit 9 000 pracovních míst. Již dříve také připustil, že snížení daně nepovede k přílišnému zlevnění, očekával však až dvouprocentní pokles cen.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zdůrazňuje, že nižší sazba nebyla určena ke snížení ceny služeb, ale k vytváření „finančního polštáře“, který může udržet pracovní místa ve službách. Levici včetně lidovců, u kterých byl v minulosti dokonce předsedou, obvinil z toho, že raději vytvářejí armádu nezaměstnaných, kterým poté navrhují nové dávky. „Vzhledem k tomu, že vytváření armády nezaměstnaných, které slibují dávky, je teď filozofií většiny, tak to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ řekl novinářům. Připomněl také, že to bylo za předsednictví Česka, kdy se podařilo Evropské unii dohodnout tuto změnu. „Tento návrh je výsledkem dohody, kterou při svém předsednictví zkoušely Francie, Lucembursko, Španělsko. Všichni zkrachovali. Povedlo se to České republice,“ prohlásil.

Naopak sněmovna dnes dopoledne schválila jinou vládní novelu zákona o DPH. Tato novela mimo jiné počítá s tím, že o vrácení daně z přidané hodnoty bude možné žádat pouze elektronicky prostřednictvím internetového portálu ministerstva financí. Nastavuje také pravidla zamezující daňovým únikům a krácení daně. Dále stanovuje lhůty, ve kterých budou muset finanční úřady rozhodnout ve věci vrácení daně.

  • Cyril Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1213/121234.jpg
  • Steak na grilu zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/233/23291.jpg