Zemědělci získají od státu dodatečně 6,3 miliardy korun

Praha - Stát zemědělcům vyplatí na národních doplňkových platbách za letošní rok 6,3 miliardy korun, informoval dnes mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Výše sazby dotace byla schválena již v pondělí. Doplňkové platby mohou vyplácet státy, které vstoupily do Evropské Unie po roce 2004, aby se přiblížily podpoře vyplácené v původních členských zemích. Stejné výše doatcí se ale čeští zemědělci zatím nedočkají. Největší část vyrovnávacích plateb zemědělci dostanou na veškerou obhospodařovanou zemědělskou půdu.

Na 3 512 milionu hektarů půdy zemědělci obdrží 4,1 miliardy korun. Dalšími penězi stát přispěje producentům vybraných komodit. Doplňkové platby navazují na jednotnou platbu na plochu (SAPS), na které má být za letošní rok farmářům z unijních peněz vyplaceno více než 13 miliard korun. „Celkem je na národní doplňkové platby pro letošní rok určena částka téměř 6,3 miliardy korun, přičemž podpora pro přežvýkavce je letos o 6,1 procenta vyšší než v loňském roce,“ uvedl dnes ministr.

Státní zemědělský intervenční fond začne rozhodnutí o přidělení dorovnávacích plateb zemědělcům rozesílat od 18. listopadu. „Zahájení plateb bude pak po nabytí právní moci rozhodnutí,“ uvedl mluvčí fondu Vladimír Voráček. České zemědělství je díky dotacím od vstupu do Evropské unie v zisku, před vstupem bylo spíše ztrátové. Čeští farmáři ovšem pobírají stále méně peněz než jejich kolegové ze starých členských zemí. Tato nesrovnalost se dlouhodobě stává předmětem kritiky zemědělců, neboť podle nich snižuje jejich konkurenceschopnost na otevřeném unijním trhu.

Mléko vylité při protestech zemědělců
Zdroj: ČT24