Ford je v zisku, vyhráno ale ještě nemá

Detroit – Americká automobilka Ford Motor dnes oznámila, že ve třetím čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 997 milionů dolarů. Výsledky byly podpořeny snižováním nákladů, růstem podílu na domácím trhu a programem šrotovného ve Spojených státech. Přesto však na své cestě k oživení nadále čelí překážkám. Zaměstnanci společnosti minulý týden odmítli předběžnou dohodu firmy s odborovým svazem United Auto Workers, která měla automobilce pomoci snížit náklady a posílit konkurenceschopnost na domácím trhu.

„Naše výsledky za třetí čtvrtletí jasně ukazují, že Ford dělá obrovský pokrok navzdory vleklému poklesu světové ekonomiky,“ uvedl generální ředitel společnosti Alan Mulally. Poprvé od prvního čtvrtletí roku 2005 se tak automobilka dostala do černých čísel.

Šéfredaktor Auto7 Jan Blažek:

„Myslím si, že za tím vysokým ziskem stojí důsledek nebo výsledek právě restrukturalizace, který má nějakou setrvačnost, což je zhruba ten rok nebo třičtvrtě roku, kdy Ford začal výrazněji šetřit.“

Ekonomika ČT24 o zisku Fordu (zdroj: ČT24)


Ford se nyní podobně jako další automobilky potýká s negativním dopadem světové hospodářské krize. Firma však odolává krizi lépe než její domácí rivalové General Motors a Chrysler, kteří museli požádat o státní pomoc a po určitou dobu využívat bankrotovou ochranu před věřiteli.