Dvořák: Ztráta ČSA bude příští rok do 400 milionů

Praha – České aerolinie by se měly v příštím roce pohybovat v mírné ztrátě v řádu stovek milionů a následující rok už dosáhnout provozního zisku. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl generální ředitel Letiště Praha a předseda představenstva ČSA Miroslav Dvořák. Zároveň odmítl další snižování mezd a další propouštění zaměstnanců aerolinek. Společnost je podle něj za stávajících podmínek stabilizovaná a připravená k postupnému návratu k ziskovosti a růstu.

Dvořák se s odboráři dohodl na snížení platů pilotů o 30 procent, letušek o 15 procent a ostatního personálu o 10 procent. „Jedná se o konečné personální úspory,“ potvrdil Dvořák s tím, že po propadu vždy přichází rychlá konjunktura, na kterou musí být ČSA připraveny, a není proto dobré dělat zbrklá rozhodnutí. Po dohodnutém propuštění 860 z 4600 zaměstnanců budou aerolinky nastaveny optimálně na flotilu 45 letadel.

„Cíl mého činění je dlouhodobě stabilizovat ČSA, je to dlouhodobý projekt na několik let. Potřebuji silný časový mandát, abych prokázal životaschopnost společnosti a zajistil budoucí růst do dalších let,“ uvedl Dvořák. Zároveň však odmítl, že by se považoval za manažera, který má připravit druhou privatizaci českého národního dopravce. Rozhodnutí je podle něj jednoznačně na příští vládě, která vzejde z červnových voleb.

Nový šéf aerolinek se neobává o nezávislost letiště ve vztahu k ostatním zákazníkům ani možné hrozbě arbitráže, což byly hlavní argumenty kritiků personálního propojení ČSA s letištěm. „Veškeré obchodní podmínky jsou předmětem jednání a jsou dohlíženy mezinárodní institucí,“ upozornil Dvořák. Veškerou změnu poplatků prý musí letiště podrobně dokázat a navíc poplatky například za odbavení či přistání jsou už teď dohodnuté i na letní sezonu. Jakoukoli možnost postranní dohody s ČSA proto odmítl jako nereálnou.