Akcionáři žalují Yahoo kvůli odmítnutí nabídky Microsoftu

New York - Americkou internetovou společnost Yahoo žaluje sedm jejích akcionářů. Nelíbí se jim, jak vedení reagovalo na nabídku na převzetí předloženou Microsoftem. Softwarový gigant chtěl za získání společnosti zaplatit 42 miliard dolarů (v přepočtu 695,6 miliardy korun), management Yahoo ale označil sumu za příliš nízkou.

Akcionáři Yahoo kritizují manažery, že nabídku Microsoftu ihned zamítli a nesnažili se vyjednat příznivější podmínky. Obávají se, že snaha zabránit převzetí stlačí cenu akcií firmy. Sedm akcionářů - čtyři v Kalifornii a tři v Delaware - se proto rozhodlo podat na Yahoo žalobu.

Kdyby Yahoo nabídku Microsoftu akceptovalo, získali by akcionáři příplatek k tržní ceně akcií ve výši 62 procent. Část prostředků však chtěla softwarová společnost vyplatit ve vlastních akciích, které po zavržení převzetí oslabily.

Vedení internetového portálu hledá od odmítnutí Microsoftu nové partnery, jejichž vstup do firmy by pro akcionáře znamenal vyšší zisk, než slibovala původní nabídka. Mezi nejzajímavější možnosti se řadí spojení s MySpace.com nebo s Googlem, jehož silné postavení na internetovém trhu přinutilo Microsoft usilovat o získání Yahoo. I přes snahy managementu společnosti o odvrácení tohoto převzetí ho analytici stále považují za nejpravděpodobnější scénář.