V USA padl historicky první rozsudek za převody peněz do daňového ráje

Miami – Ve Spojených státech padl historicky první trest za převádění peněz do daňového ráje za účelem neplacení daní. Pětapadesátiletý Steven Michael Rubinstein odešel od soudu s tříletou podmínkou, jeden rok navíc stráví v domácím vězení. Nevyhne se ani pokutě ve výši 40 tisíc dolarů. To vše za to, že před zdaněním ukryl do Švýcarska 6 milionů dolarů. Soud přiznává, že trest mohl být mnohem přísnější, Rubinstein ale spolupracoval.

„Rubinstein si zasloužil mírnější trest za to, že pomohl americkým vyšetřovatelům najít další daňové podvodníky a pokřivené bankéře v UBS, ale i v jiných institucích,“ upozornil soudce miamského federálního soudu Marcia Cooke.

Bývalý účetní mezinárodní jachtařské společnosti je prvním odsouzeným z desítek tisíc lidí, kteří skrývají peníze ve švýcarském daňovém ráji. Vynesení historicky prvního rozsudku za tento prohřešek umožnilo prolomení bankovního tajemství, kterým Švýcarsko po dlouhá léta střadatele vyhýbající se daním chránilo. „Je to vyslání zprávy pro celý svět, o tom jaká jsou rizika z ukládaní majetku na zahraničních účtech,“ míní Cooke.

Rubinstein patřil ke klinetům švýcarské banky UBS. Jeho jméno bylo součástí seznamu čítajícího 250 lidí, který banka předala americkým úřadům letos v únoru. Na předání dalších 4 450 jmen se UBS dohodla s Američany v srpnu.

Kolik nepřiznaných peněz mají Američané na zahraničních kontech, nikdo přesně neví. Podle listu The New York Times by mohlo jít o desítky miliard dolarů. Spojené státy to zkoušely s daňovými podvodníky nejprve po dobrém. Do poloviny října se mohli přiznat, výměnou dostali mírnější trest. Přihlásilo se 7 500 lidí.