Die Welt: Firmě Quelle na východě Evropy chybí zboží, hrozí kolaps

Berlín – Německý celostátní deník Die Welt dnes zveřejnil varovnou zprávu ohledně firmy Quelle, zabývající se zásilkovou službou. Její východoevropské pobočky již prý nejsou schopny plně dodávat objednané zboží a hrozí jim kolaps. Vedení firmy nyní shání investory. Pokud se pobočkám na východě Evropy nepodaří do poloviny listopadu investory najít, může dojít v dohledné době k zrušení. Představitelé firmy však projevují klid a uvádějí, že finanční zdroje jsou schopni získat.

Jednatel české pobočky Quelle Jiří Karásek dnes uvedl, že firma jedná s potenciálními investory, kteří mají zájem o finanční účast v české společnosti Quelle. „Výsledky jednání budou známy v relativně krátkém časovém horizontu,“ uvedl Karásek. Dodávky objednaného zboží v případě české pobočky Quelle podle Karáska nedoznaly zásadních změn. „Nevybočují z úrovně, která je běžná pro zásilkový obchod. Aktuální zboží, tedy ze sezóny podzim a zima 2009, našim zákazníkům i nadále dodáváme bez větších omezení,“ uvedl Karásek.

Podle listu Die Welt nemají zahraniční pobočky dostatečně naplněné sklady. U určitého zboží jsou proto schopny vyřídit jen jednu ze tří objednávek. Do pokladny jim kvůli tomu plyne méně peněz. „Hrozí početné následné insolvence, pokud zahraniční dcery Quelle nejpozději do poloviny listopadu nenajdou nějakého investora, který může objednat a taky zaplatit nové zboží,“ citoval deník osobu, která je se situací ve společnosti obeznámena. S prodejem Quelle v cizině přitom počítal konkurzní správce Klaus Hubert Görg, který má nesolventní skupinu Primondo na starosti.

Podle statistik zatím počet objednávek neklesl

Quelle funguje v 17 zemích. Mezi nimi je kromě Česka třeba Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Chorvatsko či Rusko. Pro ně je nyní nutné co nejdříve objednat zboží pro příští jaro a léto, napsal deník. Mluvčí konkurzního správce Thomas Schulz listu potvrdil, že dodávání je nyní skutečně omezeno. Nechtěl ale uvést žádná čísla. „Museli jsme kvótu snížit, ale jen v rozsahu, který je v zásilkovém obchodě pořád ještě zdůvodnitelný,“ uvedl mluvčí.

Počet objednávek v době, kdy je společnost v konkurzu, navzdory varování zatím neklesl. Zájemců o koupi firem Quelle je prý také dost. Zájem údajně projevil například německý zásilkový obchod Otto. V rakouských médiích se už objevily zprávy, že by rakouský podnik mohl převzít některý z konkurentů Quelle. Quelle v ČR v hospodářském roce 2008, který skončil loni v září, vykázala tržby 1,8 miliardy korun a zisk 70,4 milionu korun. Na loňském žebříčku největších obchodníků s textilem připadlo Quelle čtvrté místo za obchody Tesco, New Yorker a H&M.