Klienti SkyEurope mají poslední šanci nahlásit své pohledávky

Bratislava - Společnost SkyEurope přestala létat na konci srpna a jejím klientům zůstalo 280 tisíc letenek na lety, které se nikdy nekonaly. Bratislavský soud poslal SkyEurope do konkurzu 9. září. Dnes mají klienti poslední možnost pro nahlášení svých pohledávek. Své peníze se z firmy snaží dostat skoro 15 tisíc Čechů. Nejlíp jsou na tom ti, kteří platili kreditními kartami, protože těm by měly vrátit peníze za nevyužité letenky přímo banky.

Klienti, kteří požadují vrácení peněz za neuskutečněné lety, musí doklady poslat bratislavskému soudu a také správci konkurzní podstaty. Ten už ale před časem naznačil, že věřitelé nejspíš v konkurzu získají jen malou část pohledávek. „Ta naděje na peníze je malá, ale přesto bych všem doporučil, aby se do toho konkurzu přihlásili, protože ta šance pořád ještě je,“ konstatoval mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

O peníze se přihlásily tisíce lidí

Peníze za propadlé letenky se snaží dostat na 15 tisíc Čechů (zdroj: ČT24)

Peníze se ze zkrachovalé společnosti snaží dostat na 15 tisíc Čechů. Dva tisíce Čechů zaplatilo za letenky kreditní kartou a nároky tak uplatňují u bank. „Vzhledem k tomu ohromnému počtu vyřizujeme reklamace postupně, ale pokud klient dodá všechny potřebné doklady pro vyřízení reklamace, tak není důvod, abychom reklamaci nevyřídili,“ potvrdila Pavla Langová z tiskového oddělení České spořitelny.

Tisícovkami pohledávek ze strany bývalých zákazníků je podle svých slov zahlcen také konkurzní správce zkrachovalých aerolinek Ľubomír Bugáňm. Soud už mu proto prodloužil lhůtu na jejich zpracování z deseti na sto dní.

S prodloužením lhůty na zpracování pohledávek se posunul i termín, do kterého se má uskutečnit první schůze věřitelů. Na ní by konkurzní správce  měl poskytnout například podrobnosti o majetku, věřitelích a navrhnout další postup. Schůze by se mohla uskutečnit někdy v únoru 2010, dodal Bugáň.