Sluneční elektrárny rostou v Česku jako houby po dešti

Praha - Poslední rok zažívá Česko mimořádný rozmach slunečních elektráren. Jsou levnější než v minulosti a lidem také příliš nevadí. Jenže vhodných lokalit u nás není moc a i energetici sami potvrzují, že kapacita přenosových sítí je už na řadě míst vyčerpaná. Politici nevylučují, že do budoucna změní podmínky pro provoz slunečních elektráren.

Zahájení stavby, případně připojení velké fotovoltaické elektrárny do sítě, bylo ještě před dvěma roky zcela mimořádnou událostí. Nyní neuplyne měsíc, kdy by se tak nestalo. „S takto masivním nárůstem jsme nepočítali,“ přiznává místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Sluneční elektrárny mají několik výhod. Lidem většinou nevadí. Největším lákadlem pro investory jsou ale pořizovací náklady. Klíčové součásti sluneční elektrárny jsou zpravidla o padesát procent levnější než před třemi lety, stát přitom garantuje výkupní ceny na relativně dlouhou dobu.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Obrovský nárůst zájmu o výstavbu slunečních elektráren v posledních letech ale přinesl celou řadu dříve nečekaných komplikací. První problém představuje především nedostatek vhodných míst. Tím dalším je skutečnost, že fotovoltaika nyní stojí daleko víc, než stát čekal. Energetický regulační úřad může snížit výkupní ceny maximálně o pět procent. Daleko razantnější by mohli být politici. „Je otevřená otázka, zda s ohledem na výrazné negativní dopady nedojde k nějaké legislativní úpravě,“ připouští Němeček.

Energetici předpokládají, že pokud stát výrazně nezmění podmínky, vyroste v Česku příští rok přinejmenším několik desítek velkých fotovoltaických elektráren.