Získat invalidní důchod bude příští rok obtížnější

Praha - Vyhlášku, na jejímž základě se od ledna 2010 zpřísní kritéria pro vyplácení invalidních důchodů, dnes vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Místo plného a částečného důchodu se budou lidem, kteří mohou kvůli svému zdraví pracovat jen omezeně či si nemohou vydělávat vůbec, vyplácet tři druhy penzí. Změny vyplývají ze zákona o důchodovém pojištění přijatého loni, který upravuje první fázi chystané penzijní reformy.

Plný invalidní důchod teď dostane člověk, kterému kvůli nepříznivému zdravotnímu stavu klesla schopnost vydělávat si nejméně o 66 procent. Nově to bude nejméně o 70 procent. Na plnou invalidní penzi tedy nedosáhnou někteří lidé, kteří by na ni měli nárok podle dnešních pravidel.

Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce

„Cílem vyhlášky není ušetřit na osobách se zdravotním postižením.“

Dosavadní předpisy podle Filipové vzhledem k vývoji medicínských znalostí zastaraly, bylo je proto potřeba upravit: „Stejně jako není dnes možné diagnostikovat a léčit podle poznatků lékařské vědy z roku 1995, není možné posuzovat zdravotní stav a pracovní schopnost na základě 15 let starých znalostí.“

Výrazně se zlepšují nové metody diagnostiky a léčby nemocí

Prognózu řady dříve nepříznivých stavů podle odborných studií České lékařské společnosti J. E. Purkyně výrazně zlepšují nové metody diagnostiky a léčby nemocí. „Moderní medicína rovněž zmenšuje negativní důsledky a přispívá ke zlepšení kvality života a ke zvýšení schopnosti pracovního uplatnění,“ dodala Filipová.

Do dvou stupňů bude rozdělen částečný invalidní důchod. Nyní ho mají ti, jejichž schopnost pracovat je nejméně o 33 procent nižší. Nově lidé s poklesem schopností o 35 až 49 procent dostanou menší částečnou penzi než dosud. Stejný důchod jako nyní získají osoby se sníženou schopností pracovat, a to o 50 až 69 procent. Výše důchodu by se neměla měnit nynějším invalidním důchodcům.

Při stanovení nároku na invalidní důchod se bude vycházet z toho, nakolik zdravotní stav dlouhodobě či trvale omezuje možnosti člověka pracovat. Přihlédne se i k možnosti rekvalifikace a získání místa.

Invalidní důchod se skládá ze dvou částí. Pevný díl je pro všechny stejný a činí od loňského srpna 2170 korun. Procentní část se stanovuje jako procento za každý rok pojištění z výpočtového základu. U plných invalidních penzí je to nyní 1,5 procenta, u částečných 0,75 procenta. Tyto sazby budou dál platit pro důchod třetího a druhého stupně, tedy u nejvážněji a vážněji postižených. V prvním stupni bude důchod nižší než dosud, vypočítá se sazbou 0,5 procenta ze základu.

V září pobíralo invalidní důchod přes půl milionu Čechů

Invalidní důchody podle statistik letos v září pobíralo přes 533 000 lidí. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácela zhruba 322 900 plných a 210 500 částečných invalidních důchodů. Plný činil v průměru 9674 korun, částečný 6071 korun. Invalidních důchodů v Česku přibývá. V roce 2000 jich ČSSZ přiznala 39 000; loni nově dostalo invalidní důchod přes 50 000 lidí. Letos za první tři čtvrtletí získalo nárok na invalidní důchod celkem 35 820 lidí.

Za přibýváním počtu invalidních penzistů je mimo jiné vyšší počet vážných úrazů s trvalými následky například po haváriích. O invalidní penzi usilují někdy i lidé, kteří dlouho nemohou sehnat práci.

  • Laboratorní testy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/842/84141.jpg
  • Parkování pro invalidy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98112.jpg