Opel musí rychle jednat, dochází mu hotovost

Berlín – Německé automobilce Opel by mohla do poloviny ledna dojít hotovost. Dnes to uvedl předseda svěřeneckého fondu, který na firmu dohlíží, Fred Irwin. Dodal, že proto není v ničím zájmu, aby se výběrové řízení na kupce pro Opel opakovalo. Plány prodeje automobilky Opel však provází velký odpor ve Španělsku, kde hrozí propouštění a přesun části produkce do Německa.

Americká automobilka General Motors (GM)se minulý měsíc rozhodla prodat svou divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a největší ruské bance Sberbank. Německo slíbilo, že pokud se GM rozhodne pro Magnu, poskytne Opelu státní záruky na úvěry v hodnotě 4,5 miliardy eur. Objevila se však podezření, že Berlín si v dohodě o prodeji Opelu vymínil ochranu německých závodů automobilky na úkor továren v jiných zemích.

Evropská komise však vyjádřila pochybnosti ohledně regulérnosti výběrového řízení. Podle mluvčího evropské komise Jonathana Todda antimonopolní regulátoři Evropské unie nemají v úmyslu zablokovat plánované převzetí německé automobilky Opel kanadským výrobcem automobilových součástek Magna. Dodal však, že komise hodlá zajistit, aby státní pomoc pro Opel byla v souladu s pravidly.

Plány na prodej se neobejdou bez protestů

Plány společnosti Magna vyvolaly velký odpor ve Španělsku, kde se dnes zaměstnanci Opelu rozhodli vyhlásit čtyři jednodenní stávky. „Chceme říct GM a Magně, že musí změnit svůj plán pro Figueruelas,“ řekl k protestu odborový předák José Juan Arcéiz. Ve španělské továrně Opelu ve městě Figueruelas v současnosti pracuje 7 500 lidí. Magna ale počítá s propuštěním 1 350 zaměstnanců a přesunem části produkce do Německa.

GM má nyní v Opelu pouze 35 procent akcií. Zbývajících 65 procent kontroluje svěřenecký fond, kde jsou dva zástupci GM a dva němečtí zástupci. Magna a Sberbank podle dohody v Opelu získají 55procentní podíl. Desetiprocentní podíl budou vlastnit zaměstnanci podniku a zbývajících 35 procent zůstane GM.