Quelle v Německu končí

Frankfurt - Uzavřít německou divizi zásilkového obchodu Quelle, která spadá pod zkrachovalou maloobchodní firmu Arcandor Deutschland, se rozhodl konkurzní správce Klaus Hubert Görg kvůli nedostatečnému zájmu investorů. Podle Görga jsou však zahraniční aktivity Quelle zdravé a budou brzy prodány. Konkurzní správce uvedl, že snaha o nalezení kupce pro německou divizi byla neúspěšná, takže její likvidace nyní představuje jedinou možnost. Podle Görgova mluvčího zatím není jasné, kolika pracovních míst se tento krok dotkne. Mluvčí rovněž uvedl, že se vedou jednání o nalezení investora pro aktivity Quelle mimo Německo.

V Německu divize zaměstnávala 10 500 lidí, již v srpnu však oznámila, že plánuje zrušení zhruba 3 700 míst. „Pro lidi, kterých se to týká, a jejich rodiny je to velká katastrofa,“ prohlásil k uzavření německých aktivit šéf závodní rady Quelle Ernst Sindel. „Všechno jsem znovu prozkoumal. Je to však beznadějné. Ačkoli se nikdy nevzdávám, nedělám si již žádné naděje,“ dodal.

„Tím důvodem, proč zkrachoval právě prodej Quelle v Německu, je to, že případní investoři vlastně nebyli schopni nést rizika případných nesplácených úvěrů ze strany klientů,“ vysvětlil důvod uzavření německé divize analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Zásilkový obchod Quelle působí i v České republice, kde patří mezi největší prodejce textilu. „Obchodní aktivity české pobočky Quelle pokračují nadále bez omezení,“ uvedli jednatelé Quelle Jiří Karásek a Petr Steiner. Quelle v hospodářském roce 2008 vykázalo v ČR tržby 1,8 miliardy korun a zisk 70,4 milionu korun. Na loňském žebříčku největších obchodníků s textilem připadlo Quelle čtvrté místo za obchody Tesco, New Yorker a Hennes & Mauritz. „V tomto obchodním roce očekáváme plně srovnatelné výsledky v porovnání s rokem minulým,“ prohlásili již dříve jednatelé české pobočky Quelle.

Maloobchodní hráč Arcandor požádal o ochranu před věřiteli 9. června poté, co vláda odmítla podniku poskytnout záchranný úvěr. Společnost se již řadu let potýká s příliš velkým rozsahem aktivit a klesající spotřebitelskou poptávkou. Řada politiků tvrdí, že problémy podniku jsou spíše důsledkem chyb vedení než současné hospodářské krize. V případě Quelle se hojně mluví také o tom, že se zásilkový obchod nedokázal vypořádat s nástupem internetu.

Quelle v Německu fungovalo 82 let. Německá média proto hovoří o zániku rodinného stříbra. Quelle nezachránila ani půjčka v hodnotě 50 milionů eur, kterou stát poskytl zásilkovému obchodu v létě. Původně se předpokládalo, že zajistí jeho fungování až do konce roku.