EU chystá miliardy pro mlékaře

Lucemburk – Evropská unie nejspíš pomůže producentům mléka více než sedmi miliardami korun z unijního rozpočtu pro příští rok. Novinářům to dnes před zahájením jednání ministrů zemědělství EU v Lucembursku řekla eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová Boelová. Unie tak vyhoví požadavku 21 členských států, mezi nimiž je i Česko, na poskytnutí mimořádné dotace 300 milionů eur, přičemž celá tato částka v rozpočtu údajně není.

"Vyprázdním svoje kapsy. Pro farmáře mám 280 milionů eur. Nemám konto ve
Švýcarsku, abych mohla dát více," vysvětlovala eurokomisařka výši mimořádné dotace s tím, že vyčlenění peněz musí ještě schválit ministři financí a musí se k němu vyslovit i Evropský parlament.

Samotné mlékaře ale zpráva z EU příliš nenadchla. Už několik měsíců křičí, že chtějí, aby Evropská unie trh s mlékem regulovala. Dobře přitom vědí, že slibovaných 280 milionů eur jsou pakatel, který je nespasí. "Je to necelých pět haléřů na litr mlíka, kolem 40 až 50 tisíc korun na průměrnou farmu v České republice, vypočítává přínos unijní dotace náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák.

Mlékaři dostanou pomoc EU (zdroj: ČT24)

Prezident české Agrární komory Jan Veleba dnešní krok komise označil za „mediální trik paní komisařky“. „V podmínkách ČR to bude znamenat navýšení farmářské ceny mléka v průměru o pět haléřů na litr, a to ještě k tomu s působností od poloviny roku 2010,“ řekl.

Mariann Fischerová Boelová, eurokomisařka pro zemědělství:

„Je to můj pokus utišit protesty na ulici. Už to musí přestat a musíme se dívat dopředu.“

Podle Fischerové Boelové je nicméně pozitivní, že výkupní ceny mléka, které se v uplynulých měsících rekordně propadly, začínají pozvolna stoupat. To ale nelze říct o všech státech Evropské unie. V Česku se ceny významněji nepohnuly.

Češi kvóty na mléko vykupovat nebudou, ani když se dohodne EU

Pozice ČR je o to horší, že nemá peníze na pomoc farmářům na národní úrovni, na rozdíl od jiných zemí. Česko tak nejspíš nebude ani vykupovat kvóty na mléko od zemědělců, přestože toto opatření dnes ministři zemědělství schválili. Podle Kozáka v českém rozpočtu není na výkup kvót dostatek finančních prostředků, vláda navíc celé opatření nepovažuje za systémové.

Evropská unie v současnosti každému ze států pomocí kvót stanoví, kolik mohou jeho zemědělci za rok vyrobit mléka. Nyní se však každým rokem kvóty zvyšují až do roku 2015, kdy by měly být úplně zrušeny. Zemědělci však v současnosti nárůst kvót viní z propadu výkupních cen a již delší dobu usilují o jejich snížení.