Brusel chce dál chránit Evropu před čínskými botami

Brusel – Dovozci bot z Číny a Vietnamu by měli v Evropské unii dál platit antidumpingová cla. Evropská komise se je podle zdrojů agentury Reuters chystá prodloužit o dalších patnáct měsíců, což je kompromis, který má usmířit Peking a globální výrobce obuvi, evropské přitom nevyjímaje. Ti totiž mají v Asii značnou část výroby. Většina zemí EU včetně České republiky však podle diplomatů žádá okamžité zrušení těchto cel.

Antidumpingová cla 16,5 procenta na obuv z Číny a 10 procent na obuv z Vietnamu zavedla Evropská unie v roce 2006. Evropští výrobci si totiž stěžovali, že vlády obou zemí nekale subvencují levnou výrobu obuvi. Loni v říjnu pak Brusel cla přechodně prodloužil do přezkoumání situace, přestože většina členských států byla proti a Peking pohrozil stížností u Světové obchodní organizace.

Rozhodnutí o prodloužení platnosti cel sice zatím oficiálně nepadlo, v interním dokumentu ale Evropská komise navrhuje jejich prodloužení s tím, že v krátkodobém a střednědobém horizontu nadále hrozí poškození obuvnických firem v členských zemích unie, protože ještě není dokončen proces jeho adaptace. Evropský trh chce Brusel tímto způsobem chránit jen patnáct měsíců, navrhnout by přitom mohl zavedení „definitivních cel“ na pět let.

EK doufá, že kompromisním návrhem se podaří odvrátit „válku o boty“ mezi členskými státy a hrozbu zvýšení napětí v již tak napjatých obchodních vztazích s Čínou. Návrh má být předložen členským zemím příští týden a prodloužená cla by měla platit od 3. ledna 2010.

Češi cla nechtějí

V otázce cel na obuv se země EU rozdělily na dva tábory. Okamžité zrušení cel ještě před klíčovým předvánočním obdobím podle diplomatů nadále podporují Británie, Německo, Česká republika, Rakousko, Belgie, Nizozemsko, Švédsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Irsko, Lotyšsko, Lucembursko, Malta a Kypr. Naopak Itálie, Španělsko, Francie a Polsko, kde je silná domácí výroba obuvi, chtějí cla zachovat. „Je to od komise velká politická hra, ale doufají, že patnáctiměsíční kompromis získá nějaké zastánce,“ řekl jeden z diplomatů.

Proti plánům na prodloužení cel se ostře postavili velcí světoví výrobci značkové obuvi jako Nike, Adidas nebo Timberland sdružení v Evropské obuvní alianci (EFA). Skupina před týdnem upozornila, že ceny obuvi se od zavedení cel v roce 2006 v průměru zvýšily o nejméně deset procent a členové EFA zaplatili za tu dobu na antidumpingových clech zhruba 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč). „Nechápeme, kdo z toho měl prospěch,“ uvedla EFA.

Za frašku označili rozhodnutí prodloužit cla velcí evropští prodejci v čele s britskými řetězci Tesco a Marks & Spencer. Proti clům se postavila i evropská organizace spotřebitelů BEUC. Brusel však tvrdí, že podle jeho informací neměla cla na prodejce ani na spotřebitele žádný významný negativní dopad.