Nová energetická koncepce prolomí těžební limity

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) počítá v nové energetické koncepci s prolomením ekologických limitů na těžbu hnědého uhlí a omezování těžby uranu. Informoval o tom deník E15. Jednání o materiálu, v němž ministerstvo navrhuje, jak by se měla rozvíjet tuzemská energetika do roku 2050, dnes vláda přerušila, vrátit se k němu chce za měsíc. Cíle se však nemají příliš lišit od zprávy nezávislé komise akademika Václava Pačese.

Dosud není jisté, zda bude energetická koncepce nakonec vládou schválena. Premiér Jan Fischer totiž při svém nástupu do funkce uvedl, že o tak závažných rozhodnutích, jako je prolomení uhelných limitů, jeho vláda jednat nebude. O limitech by se však mělo definitivně rozhodnout nejdéle šest měsíců od schválení energetické koncepce státu.

Kdo může být se změnou limitů pro těžbu nejvíce spokojen? Především společnost Czech Coal. Ta vlastní Mosteckou uhelnou společnost, jež těží uhlí v lomu ČSA, kde jsou největší zásoby v Česku. V místech, kde se nesmí těžit, tak leží na 750 milionů tun uhlí, když nyní má důl k dispozici čtyřicet milionů tun. Pokud by limity nebyly prolomeny, těžba by zde skončila již v roce 2020, v opačném případě by se doba prodloužila až do roku 2065.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Myšlenka na prolomení težebních limitů se naopak nelíbí ekologickým organizacím. Proti záměru MPO během dnešního jednání vlády demonstrovali aktivisté Greenpeace. S transparenty se dostali přímo na střechu Strakovy akademie. Zpět na zem dostali dvojici demonstrantů až specialisté z policejního útvaru rychlého nasazení.

Pačes doporučil dostavět Temelín

Nezávislá komise akademika Václava Pačese v minulém roce vládě doporučila rychle připravit dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín a zahájit diskuzi právě o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí a obnovení těžby uranu. Kromě toho vyzvala bývalý kabinet ke zvýšení podpory ekologických zdrojů energie.

Důl ČSA Karviná
Zdroj: www.okd.cz
Vydáno pod