Unimex chce miliardu za ČSA splácet až do roku 2013

Praha - Společnost Unimex TVS, která je jediným zájemcem o České aerolinie, nabídla za leteckého přepravce miliardu korun, tu chce ale údajně splácet ve čtyřech splátkách s tím, že by posledních 250 milionů zaplatila až na konci srpna 2013. Uvádí to týdeník Euro. Unimex má ještě jednu podmínku, aerolinky koupí jen tehdy, pokud nebude mít vlastní kapitál společnosti zápornou hodnotu.

První čtvrtmiliardovou splátku chce Unimex zaplatit poté, co transakci schválí antimonopolní úřad, a v případě nutnosti i Evropská unie. Jenže tento proces může trvat až půl roku a ztrátu, kterou za tu dobu aerolinky vygenerují, bude muset platit stát.

Hodnota vlastního kapitálu ČSA je podle českých účetních standardů v současnosti zhruba minus 700 milionů korun a jelikož firma měsíčně generuje zhruba 200 milionů ztráty, za půl roku se vlastní kapitál může propadnout ke zhruba minus dvěma miliardám. V tomto případě by stát musel kapitalizovat větší část z 2,5miliardového úvěru od státní firmy Osinek, kterou si vzaly ČSA letos na jaře.

Unimex ale má i další podmínky. Požaduje například, aby splatnost úvěru od Osinku byla prodloužena do konce listopadu 2013 a aby byla zajištěna pouze zástavním právem hlavní budovy ČSA na ruzyňském letišti. Stát by tak musel sundat zástavu ze všech ostatních nemovitostí ČSA, kterými firma za úvěr Osinku ručila. Jediný zájemce také chce, aby všechny nájemní smlouvy na obchody na letišti v Ruzyni byly prodlouženy minimálně do konce roku 2015.

O privatizaci ČSA se původně ucházely čtyři subjekty, vláda ale později vyřadila společnost Darofan ze skupiny Aeroflot a firmu Odien, která v Česku vlastní Čedok. Když poté odstoupila i největší evropská letecká společnost Air France-KLM, zůstal ve hře jen Unimex.

České aerolinie se potýkají s krizí, a jak se nedávno vyjádřil prezident firmy Lašák, bojují o přežití. V pololetí ztráta firmy činila 1,8 miliardy korun, na konci roku má přesáhnout dvě miliardy. Lašákovo vedení proto přišlo s plánem na propuštění až 860 lidí ze 4600, omezení linek a snižování mezd.

Odbavení na ruzyňském letišti
Zdroj: ČT24