Ministerstvo financí zaplatí pokutu za diskriminaci ČSOB

Brno/Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil ministerstvu financí pokutu ve výši 10 tisíc korun za to, že ve výběrovém řízení diskriminovalo Československou obchodní banku (ČSOB). K nezákonnému chování došlo ve chvíli, kdy ministerstvo zrušilo tendr na správu 15 miliard korun určených na protipovodňová opatření, ve kterém ČSOB zvítězila.

Úředníci ministerstva odůvodňují zrušení výběrového řízení tím, že v banku, která již řadu let vede se státem arbitráž kvůli nedořešeným pohledávkám zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB), ztratili důvěru. Antimonopolní úřad ale takovýto postup považuje za nepřípustný. „Tendr je možné zrušit pouze v případech, které jsou skutečně závažné. Tento případ mezi vyjmenovanými není,“ vysvětlil předseda ÚOHS Martin Pecina.  

I přes neúprosný diktát zákona má úřad pro chování ministerstva pochopení. Desetitisícová pokuta patří k nejnižším, jaké může udělit. „Já myslím, že pan ministr se v tomto případě zachoval tak, jak by se zachoval každý soukromý vlastník firmy,“ zdůraznil Pecina. Považuje za zcela absurdní, aby podnikatel zadával práci firmě, se kterou se soudí kvůli předchozí zakázce.  

ČSOB převzala zadluženou IPB v červnu roku 2000. Za její nedořešené pohledávky požaduje v arbitrážním řízení po státu 1,6 miliardy korun. Spory eskalovaly loni v srpnu, kdy kvůli neshodám zrušilo ministerstvo sporný tendr.