Pecina chce učinit přítrž anonymním akciím

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina chce prosadit zákaz tajných akcií, informaci dnes přinesla Mladá fronta DNES. Akcie jsou takzvaně na majitele, což znamená, že je vlastní ten, kdo je má zrovna v ruce. Řada firem tak maskuje jejich skutečného vlastníka. Existují proto pochybnosti o napojení některých firem na politiky. Na tajných akciích společnosti Moravia Energo zbohatl například někdejší předseda vlády a bývalý šéf ČSSD Stanislav Gross. Svůj návrh chce Pecina vládě předložit v lednu.

„Akcie, u nichž není zřejmé, kdo je vlastní, jen nahrávají korupci. Cílem je, aby bylo jednoduše dohledatelné, kdo je majitelem té které firmy,“ prohlásil Pecina. S jeho návrhem ovšem nesouhlasí ODS, jak potvrzuje i místopředseda ODS Ivan Langer: „Zbytečně by to svázalo trh. Navíc by to šlo snadno obejít.“

Tajné akcie vrhají stín i na exministra dopravy Řebíčka

Například akcie velké dopravní společnosti Viamont jsou anonymní, tedy takzvaně na majitele. Jejich vlastníkem je ten, kdo je má zrovna u sebe. Nikdo přitom nemusí vědět, o koho se jedná. Jejich současný majitel je může tajně prodat nebo darovat. Také z toho důvodu se spekuluje, že jedním z vlastníků Viamontu může být jeho někdejší spoluzakladatel a později i ministr dopravy Aleš Řebíček z ODS. Bývalý ministr to ale popřel. Ovšem ve chvíli, kdy seděl Řebíček na ministerstvu, dostávala společnost miliardové stavební zakázky od státu.

„Je to jeden z protikorupčních kroků, které chystáme. Řada firem se za anonymní akcie schovává a policie nemá šanci skutečného vlastníka zjistit,“ argumentuje Pecina.

Spekulace o napojení anonymních akcií na praní špinavých peněz přitom mezi ekonomy, právníky a také politiky kolují již delší dobu. Naposledy kvůli tomuto problému před pár dny interpelovali premiéra Fischera poslanci ČSSD.

Skeptikům k Pecinově návrhu ale nahrává případ nedávného zrušení netransparentních akcií na Slovensku. „Žádnou výraznou změnu to nepřineslo,“ uvedl Daniel Weinhold z právní kanceláře Weinhold Legal. Způsob, jak své vlastníky zamaskovat jinak, údajně slovenské firmy našly rychle.

Anonymní akcie například vydaly firmy:

  • Viamont - stavební firma, spoluzakladatelem byl i exministr Aleš Řebíček. Získala miliardové zakázky od státu.
  • New Deal Communications - společnost vede přítel bývalého českého premiéra Topolánka Marek Dalík. Mezi klienty patřil třeba ČEZ.
  • Jihomoravská provozní - firma, o které se začalo nedávno mluvit v souvislosti s machinacemi s udělováním víz na Ukrajině.
  • Aleš Řebíček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/590/58989.jpg
  • Obchodník s akciemi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1127/112700.jpg