Sarkozy požaduje rezignaci šéfa Société Générale

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes ostře zaútočil na generálního ředitele banky Société Générale Daniela Boutona a vystupňoval tlak na jeho rezignaci. Sarkozy se ve svém dosud nejtvrdším vyjádření na adresu vedení banky podivil, proč Bouton neodstoupil kvůli skandálu, který banku připravil téměř o pět miliard eur. Na prezidentovo vyjádření ihned zareagovala přední zaměstnanecká organizace a Sarkozymu doporučila, aby se do záležitostí banky nevměšoval.

„Situaci v Société Générale prostě nechápu. Jestliže šéf firmy zažije debakl takového rozsahu a nepřijme za to zodpovědnost, pak to není normální,“ vyzdvihl Sarkozy v rozhovoru pro list Le Parisien. „Nemůže dostávat sedm milionů eur ročně a když nastane problém, říkat 'já to nebyl'. To akceptovat nemohu,“ dodal prezident.

Šéfka největší francouzské zaměstnavatelské lobby MEDEF Laurence Parisotová, považovaná jinak za Sarkozyho spojenkyni, dnes prezidentovu kritiku na adresu šéfa banky razantně odmítla. „V tak mimořádně těžké krizi, jakou zažívá Société Générale, disponují informacemi potřebnými k posouzení situace a k přijetí správných rozhodnutí jen členové vedení banky,“ oponovala Parisotová v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1. Rozhodně není správné, aby politici říkali, co dělat.

Sarkozyho snahu zasahovat do poměrů v soukromé bance odmítli rovněž manažeři investičních fondů. Ti poukazovali zejména na nevhodné načasování jeho poznámek vzhledem k tomu, že banka se nyní snaží emisí nových akcií posílit základní jmění o 5,5 miliardy eur. Sarkozyho útok na Boutona nepodpořila ani ministryně financí Christine Lagardeová. Ta dnes v listu Les Echos zopakovala, že rozhodnutí o osudu nejvyšších manažerů je na správní radě Société Générale.

Banka přiznala 24. ledna rekordní ztrátu 4,8 miliardy eur v důsledku nepovolených akciových obchodů makléře Jérôma Kerviela. Interní vyšetřování ukázalo, že v bance dobře nefungovaly kontrolní mechanismy. Bouton zpočátku nabízel rezignaci, v pondělí ale uvedl, že nyní již jeho odchod není na pořadu dne.