USA: Armáda nezaměstnaných v září mohutně verbovala

Washington - Míra nezaměstnanosti v USA se v září zvýšila na 9,8 procenta ze srpnových 9,7 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června 1983. Zaměstnavatelé v září zrušili 263 tisíc pracovních míst. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce. Analytici se obávají, že slabá situace na trhu práce by mohla ohrozit oživení americké ekonomiky.

Bez práce je nyní 15,1 milionu Američanů. Od začátku hospodářské recese v prosinci 2007 ztratilo práci více než 7,1 milionu Američanů. Velká část analytiků očekává, že ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla a technicky se tak vymanila z recese. Pouze několik jich však věří, že růst bude natolik silný, aby snížil nezaměstnanost. Většina ekonomů se domnívá, že nezaměstnanost dále poroste a překoná deset procent.

Zlepšení zatím nejisté

„Slabé výsledky zářijové zprávy o nezaměstnanosti podporují názory, že americká ekonomika je stále velmi anemická a může to trvat po zbytek letošního roku a začátek roku 2010, než budeme svědky plného oživení,“ uvedl výkonný ředitel firmy Landcolt Trading Todd Schönberger.

Předseda americké centrální banky Ben Bernanke tento týden uvedl, že i kdyby ekonomika v příštích čtvrtletích rostla o tři procenta, nebude to stačit na rychlé snížení míry nezaměstnanosti. Bernanke očekává, že nezaměstnanost zůstane až do konce příštího roku nad devíti procenty.

Oživení bude pomalé

Vysoká nezaměstnanost má negativní dopad na spotřebitelskou důvěru a snižuje domácí poptávku. To naznačuje, že oživení největší světové ekonomiky bude pouze pomalé. Spotřebitelské výdaje se na ekonomické aktivitě USA podílí více než dvěma třetinami.