Ve Světlé se po roce opět rozjíždí výroba skla

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) – Po roce odmlky se opět rozjíždí výroba ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou. Pece v bývalém Skle Bohemia vyhasly v polovině loňského října kvůli zadlužení. Nový vlastník, Crystalite Bohemia, ode dneška zaměstnává první skláře. Ve zkušebním provozu bude podle ředitele závodu Martina Faita zprovozněna jedna pec a tři výrobní linky, do práce se v první fázi obnovy výroby vrátí 174 z původních 1 200 zaměstnanců.

Zkušební provoz bude trvat několik dnů. Naostro začnou sklárny vyrábět 6. října. „S novým vlastníkem jsme připravili program na obnovu jednoho tavicího agregátu a třech výrobních linek, které jsou automatickou výrobou strojního nápojového foukaného skla a lisových výrobků, drobných dárkových předmětů a velkých domácenských kusů, váz a mís,“ řekl Fait.

Obnovení výroby skla ve Světlé podle Faita provázelo příjemné překvapení v podobě velkého počtu zakázek. „Začínáme vyrábět sortiment, který byl vyráběn už v minulém roce. Zakázkově je to daleko lépe přijato, než jsme očekávali. Zakázek máme na některé linky na půl roku až rok dopředu,“ pochvaluje si ředitel skláren.

Díky velkému počtu zakázek se tak na konci listopadu nebo na začátku prosince otevřou místa pro dalších 80 lidí. „Původně jsme zvýšení počtu zaměstnanců plánovali až na začátek ledna, ale zakázky nás příjemně překvapily,“ podotkl Fait.

Stovky sklářů bez práce

Na obnovení výroby čekalo netrpělivě celé město. Po loňském krachu skláren nezaměstnanost ve Světlé stoupla až ke 20 procentům. Koncem letošního srpna bylo v regionu bez práce přes jeden tisíc lidí, na jedno volné pracovní místo jich připadalo 116. „Věřila jsem, že se provoz obnoví, záleželo na tom, aby netrvalo dlouho konkurzní řízení. Nakonec se výroba rozjíždí dřív, než jsem čekala,“ řekla starostka Světlé Lenka Arnotová.

Nezaměstnanost již klesla o dvě procenta. V provozu skláren nyní pracuje 185 lidí, kteří se většinou po roce vrací na své bývalé posty. „Dělal jsem tady deset let, tak jsem moc rád, že tady můžu na stejný pozici dělat dál,“ řekl dělník Ladislav Novák. K pecím se však nevrátí ruční skláři, protože firma plánuje pouze automatickou výrobu skla.

Sklárny ve Světlé byly před krachem součástí české sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Uzavřeny byly po téměř 40 letech provozu. V polovině loňského října byl na firmu prohlášen konkurz. Nový majitel Lubor Červa koupil sklárny ve výběrovém řízení letos v červnu za 160 milionů. Zaměstnancům zkrachovalá společnost stále dluží několik měsíčních platů a odstupné. Výplatu náhrady ve výši tří měsíčních platů jim nyní díky novele insolvenčního zákona poskytuje havlíčkobrodský úřad práce.

Pracovník v obnoveném provozu sklárny ve Světlé nad Sázavou
Zdroj: ČT24