Pokles americké ekonomiky zvolňuje

Washington - Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí klesala ročním tempem pouze o 0,7 procenta po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Opravilo tak předchozí odhad, podle kterého pokles v ročním přepočtu činil rovné procento.

Revize byla příjemným překvapením pro analytiky, kteří podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo opraví tempo poklesu na 1,2 procenta. Údaje ale potvrzují, že americká ekonomika poprvé od začátku záznamů v roce 1947 klesala čtyři čtvrtletí za sebou.

Obama: Ekonomika vstává z mrtvých

Mnozí analytici nicméně stále předpokládají, že ve třetím čtvrtletí se americké hospodářství vrátí k růstu, jehož tempo by se mělo pohybovat kolem tří procent. Americký prezident Barack Obama minulý měsíc uvedl, že ekonomika Spojených států začíná opět růst, ale dostatečnou tvorbu nových pracovních míst nelze očekávat dříve než v příštím roce.

Personální agentura ADP Employer Services dnes oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v září zrušili 254 tisíc pracovních míst. Úbytek pracovních míst se sice snížil ze srpnových 277 tisíc, analytici však počítali s výraznějším poklesem na 210 tisíc míst.

Spojené státy začátkem roku schválily stimulační plán na pomoc domácí ekonomice v hodnotě 787 miliard dolarů (zhruba 13,6 bilionu korun). V červenci navíc podpořily ekonomiku spuštěním programu šrotovného.

Vydáno pod