Finančním centrem světa je nadále Londýn

Praha – Podle aktuální studie Global Financial Centres Index největším finančním centrem světa nadále zůstává britská metropole Londýn. Na dalších místech se umístil silný trojlístek New York, Hongkong a Singapur. Žebříček mimo jiné odhalil vzrůstající roli čínských měst. Na konci první pětky se senzačně umístil čínský Šen-čen a desítku uzavírá Šanghaj. Praha se mezi 75 kandidátskými městy v kategoriích bankovnictví, pojišťovnictví a finanční služby umístila na 65. místě.

Newyorský Wall Street sice udává tón světovým akciovým trhům, ale podle studie měl New York nad Londýnem navrch pouze v bankovnictví. I u třetího Hongkongu hraje roli burza. „The Hong Kong Stock Exchange má své specifikum v pasivní roli místní vlády. To v jiných rozvinutých finančních systémech nebývá obvyklé,“ uvedl analytik Capital Partners Josef Stoulil. Singapuru zase podle něho pomohlo i vysoké hodnocení profesionálních služeb a vládních regulací.

Poprvé v žebříčku, a hned na pátém místě, se umístilo čínské finanční centrum Šen-čen. „Jeho burza cenných papírů má více než 500 kótovaných společností a eviduje přes 35 milionů registrovaných investorů,“ poukázal Stoulil. Šestý celkově a druhý v Evropě skončil Curych, především za správu aktiv, přístup na trh, obchodní prostředí, pojišťovnictví a profesionální služby. Hned za ním následovalo Tokio, kterému k posunu do elitní desítky pomohla infrastruktura, vládní regulace, správa aktiv a pojišťovnictví. Z desítky naopak vypadl Frankfurt, který klesl na 12. místo, a Boston, nyní až na 18. pozici.