ČSA prozradí, jak se vypořádají se ztrátou

Praha – České aerolinie dnes představí plánované změny. Vedle nového systému tvorby cen letenek nebo nově nabízených služeb má dojít i na plány, kterými chce společnost bojovat s rekordně špatnými ekonomickými výsledky. Jen za první polovinu letošního roku se propadla skoro do dvoumiliardové ztráty. České aerolinky mají od minulého týdne novou dozorčí radu. Zároveň s její výměnou se rozběhlo i propouštění, o práci už přišly desítky lidí.

Novopečený předseda dozorčí rady ČSA Václav Novák hned po svém jmenování přesně před týdnem vzkázal, že se ztrátové aerolinky nevyhnou propouštění, omezení některých linek nebo prodeji letadel. „Jestli máte letadlo, které nevydělává, tak pryč s ním, musí do světa. Musíme udělat ty kroky razantně, ale nemůžeme udělat škodu, která nebude v budoucnu sanovatelná,“ řekl.

V rámci restrukturalizace společnosti, která vykazuje rekordní ztráty, začalo minulý týden i propouštění. Zatím jde o desítky lidí, hlavně administrativních a technicko-provozních pracovníků. Zaměstnanců se chtějí ČSA zbavovat postupně až do března příštího roku.

Problémy ČSA (zdroj: ČT24)

Velký otazník teď kvůli problémům ČSA visí nad původním záměrem státu k jejich privatizaci. Zůstal už jen jediný zájemce, konzorcium Unimex Group - Travel Service. Cenu, kterou je ochotné za nákup ČSA nabídnout, má zveřejnit do konce září. Ministr financí Eduard Janota už přitom naznačil, že nebude-li podle představ vlády, stát aerolinky neprodá.